HPIM0262Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, în parteneriat cu Muzeul Naţional Pojarevaţ din Serbia au organizat, joi, conferinţa de lansare a proiectului transfrontalier ‘Imperium Romanum!’.

Obiectivul general al proiectului lansat la Caransebeş îl reprezintă dezvoltarea turismului în regiunile de graniţă, prin promovarea patrimoniului cultural şi istoric al regiunilor Branicevo din Serbia şi Caraş-Severin din România. Totodată, obiectivele specifice ale proiectului ‘Imperium Romanum!’ sunt realizarea unei reţele de semnalizare turistică în arealul judeţelor Caraş-Severin şi Branicevo, pentru a promova site-urile culturale şi istorice, dar şi consolidarea identităţii regionale, prin promovarea patrimoniului istoric în regiunea de graniţă România-Serbia.

‘Ţările noastre sunt unite de fluviu. Practic, avem 200 km comuni. Şi muzeul din Pojarevaţ, şi cel din Caransebeş păstrează un număr foarte mare de exponate, iar ţelul nostru comun este să le arătăm oamenilor din Serbia şi România’, a afirmat Milorad Djordjevic, din partea Muzeului Naţional Pojarevaţ, manager de proiect.

Evenimentele ce vor avea loc în cadrul proiectului se vor adresa specialiştilor în istorie, lucrătorilor în turism şi publicului larg.
‘Specialiştii în istorie şi lucrătorii în turism vor elabora un traseu al obiectivelor arheologice şi culturale pentru a fi promovate de către cei din urmă. Mai mult, se vor amplasa semne turistice, pe o şosea de circulaţie maximă, care vor indica un traseu turistic al judeţului Caraş-Severin şi Branicevo. Tot pentru a promova obiectivele culturale ale Caraş-Severinului, se vor organiza trei expoziţii itinerante, promovate atât la nivelul acestui judeţ, cât şi în Timiş şi Mehedinţi’, a precizat Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş. Pentru a creşte gradul de atenţie asupra expoziţiilor, acestea vor fi animate cu trupe de actori. Totodată se vor printa materiale publicitare şi se vor realiza suveniruri în acelaşi scop. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare IPA România-Republica Serbia, Axa prioritară 1: Dezvoltare economică şi socială, Măsura 1.2 – Dezvoltarea sectorului turism, inclusiv consolidarea identităţii regionale în zona de graniţă ca destinaţie turistică.

‘E foarte important că şi muzeul din Caransebeş, alături de alte instituţii din Caraş-Severin, gestionează asemenea fonduri, pe instrumentul de preaderare a Serbiei la Uniunea Europeană. Nu e o premieră colaborarea cu Pojarevaţ. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi Spitalul General din Pojarevaţ derulează un alt proiect, de circa 2,2 milioane euro. Sunt finanţări importante pe asemenea programe transfrontaliere. Judeţul Caraş-Severin a gestionat, în ultimii ani, aproximativ 9 milioane euro şi vom continua’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Valoarea totală a proiectului este de 323.400 euro, din care, Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş îi revine suma de 82.800 euro.

Proiectul urmează a se încheia în iunie 2014. AGERPRES.M

Leave a reply