SONY DSCAsociaţia Nevăzătorilor din România, organizaţie reprezentativă care apără şi promovează interesele celor peste 100.000 de persoane cu deficienţă vizuală din ţara noastră, militează pentru eliminarea cât mai urgentă a câinilor comunitari din spaţiul public.

 

Prezenţa acestora pe străzi creează un acut sentiment de insecuritate oamenilor cu probleme vizuale care circulă singuri, mai ales celor complet nevăzători care utilizează bastonul alb. Mai mult, în condiţiile actuale este practic imposibilă dezvoltarea în România a serviciului de asistenţă vie prin câini-ghizi (însoţitori ai nevăzătorilor), serviciu a cărui necesitate este recunoscută în toate statele Uniunii Europene şi menţionată în documentele internaţionale specifice. Câinii ghizi sunt o prezenţă curentă pe străzile oricărui oraş civilizat din această lume, mai mult, în fiecare stat din Uniunea Europeană, funcţionează o şcoală de dresaj a acestor câini, nu însă şi în România. Un drept al omului, accesul liber în spaţiul comunitar, este încălcat de aberanta tolerare pe străzi a maidanezilor.

 

Ca şi semenii lor valizi, nevăzătorii au dreptul la siguranţă şi protecţie în spaţiul public. De aceea, solicităm eliminarea câinilor comunitari, în baza respectului faţă de oameni şi faţă de valorile civilizaţiei.

 

 

Leave a reply