timoc press basePreşedintele Traian Băsescu a subliniat, luni, la lucrările celei de-a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, că este necesară solidaritatea românilor din afara frontierelor şi a punctat că ţara noastră a dovedit că poate finanţa programe pentru recuperarea românismului.

Preşedintele a cerut corectitudine în prezentarea realităţilor şi a susţinut că foarte puţini se declară români. ”Simt exact ce se întâmplă în toate ţările din jurul frontierelor ţării cu comunităţile româneşti. Vlahii: foarte puţini se declară români, se recunosc o mică parte, ceea ce explică de ce nu se port forma  şcoli de limbă română. (…)  Adevărul este că politica de asimilare a românilor (…) a dat rezultate. Problema pe care trebuie să ne-o punem este cum contrabalansăm aceste politici de asimilare a românilor.
Politica de asimilare a fost tolerată şi de statul român în timpul regimului comunist. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este solidaritatea românilor din afara frontierelor între ei. (…) Primul lucru pe care aş vrea să vi-l cer este solidaritatea românilor în afara frontierelor. Nu e o situaţie atipică. Am găsit-o şi în SUA, şi în alte ţări. Sunt comunităţi destul de mari care sunt fragmentate în asociaţii şi de aceea nu sunt luate în consideraţie de guvern. Se acuză reciproc… Dacă vreţi ca România să fie eficientă în a vă sprijini ne trebuie corectitudine şi solidaritate. România a dovedit că poate finanţa programe pentru recuperarea românismului”, a mai spus Traian Băsescu.

Leave a reply