parchetProcurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

– Pop Mihaela – lector în cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ Arad (în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită;

– Mârşav Violeta-Dorina – secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ (în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă;

– Tănasă Bianca – secretară în cadrul Universităţii din Petroşani – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă;

– Brânduşa Claudia Dorina – învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă;

– Fildan Sorin – lector în cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ Arad – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual.

În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că în cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori.

S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universitatăţii de Vest ‘Vasile Goldiş’, cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în sensul celor sus-menţionate, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare.

Astfel, în urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, inculpata Pop Mihaela a intervenit pe lângă alţi colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe inculpatele Mârşav Violeta-Dorina şi Tănasă Bianca, să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop. Totodată, inculpata Pop Mihaela a reuşit să-l determine pe inculpatul Fildan Sorin să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influenţă mama acestuia, inculpata Brânduşa Claudia Dorina.

De asemenea, inculpata Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă, gata elaborate, studenţilor, cu garantarea promovării examenului de licenţă. Cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatei au fost identificate şi ridicate CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor transmise contra cost către mai mulţi studenţi. Procedându-se la compararea conţinutului lucrărilor de licenţă identificate cu ocazia percheziţiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012. Preţul unei astfel de tranzacţii era de aproximativ 300 de Euro.

În acest context, demn de remarcat este impactul psihologic la nivelul comunităţii pe care îl are săvârşirea unor astfel de fapte antisociale asupra corectitudinii desfăşurării procesului de învăţământ şi a încrederii cetăţenilor în valoarea instituţiilor superioare de învăţământ şi a diplomelor de licenţă pe care aceste instituţii acreditate de stat le emit. Toate aceste nereguli constatate aduc atingere seriozităţii susţinerii examenelor de an, dar şi a celui de licenţă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ministerul Educaţiei Naţionale nu tolerează abaterile de la normele de conduită profesională în sistemul naţional de învăţământ

Ministerul Educaţiei Naţionale a luat act de decizia Direcţiei
Naţionale Anticorupţie de a începe urmărirea penală împotriva unor cadre
didactice din judeţul Ialomiţa, suspectate de fapte de corupţie în
organizarea examenului de bacalaureat din anul 2012.

Ministerul Educaţiei Naţionale analizează situaţia juridică apărută,
în vederea stabilirii măsurilor care se impun faţă de cei asupra cărora
a început urmărirea penală, respectând principiul prezumţiei de
nevinovăţie.

Ministerul Educaţiei Naţionale dezaprobă orice comportament care
aduce atingere normelor legale şi de conduită profesională şi
sancţionează fără menajamente abaterile celor care activează în sistemul
naţional de învăţământ.

Leave a reply