FOTO facebook.com

FOTO facebook.com

Pe rolul Judecătoriei Reșița a ajuns dosarul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin în urma descinderilor din octombrie 2011 la Grupul Școlar Construcții Montaj și la sediul ISJ Caraș-Severin. Profesorul Florin Fărcășescu, președintele Comisiei de Bacalaureat din acel al și profesoara Mirela Milotin au fost trimiși în judecată iar alți zeci de profesori au primit amenzi penale.

Totul a plecat în 2011 de la o sesizare făcută chiar de către Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin către DGA – Biroul Judeţean Caraş-Severin după ce la Grupul Şcolar Transporturi Auto din Caransebeş,  au fost descoperite 167 de lucrări identice la Limba română. Ofiţerii anticorupţie s-au autosesizat şi au luat în vizor deja 28 de profesori, inspectori şcolari dar şi directori de şcoli. Asupra acestora planează acuzaţii de trafic de influenţă şi dare de mită. Mai exact, povesteau surse din cadrul anchetei, de la fiecare elev care a susţinut Bac-ul s-ar fi încasat un „protocol” în valoare de 100 de euro. „În baza acestor bani, elevilor li s-a garantat că vor lua Bacalaureatul cu bine”, susţin surse judiciare. În prima sesiune de Bacalaureat, în cele cinci centre s-au prezentat 3.000 de elevi, iar în sesiunea din toamnă peste 1.000. Potrivit anchetatorilor, majoritatea lucrărilor au fost însemnate în diverse moduri de către elevi, la sugestia profesorilor care acum sunt cercetaţi. Ofiţerii DGA au făcut la acea vreme percheziţii la şapte profesori acasă. Printre ei au fost anchetaţi şi membri ai comisiilor de bacalaureat. Timp de câteva zile au avut loc descinderi la domiciliile acestora, de unde procurorii DGA au ridicat o serie de probe. Oamenii legii au percheziţionat şapte locuinţe, printre care şi cele ale directorilor de la Liceul Forestier şi Grupul Şcolar Transporturi Auto din Caransebeş. De asemenea, au vizitat mai multe şcoli din Caransebeş şi Reşiţa.
Procurorii au muncit două-trei săptămâni pentru a finaliza cercul profesorilor care vor fi puşi sub acuzare, urmând a fi făcute publice şi numele celor în cauză. „Nu a fost reţinută nicio persoană, iar percheziţiile au vizat doar strângerea de probe pentru soluţionarea dosarului care vizează examenul de bacalaureat din Caraş-Severin”, a spus la data respectivă Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Ancheta s-a finalizat luna aceasta, zeci de profesori fiind sancţionaţi cu amendă, iar doi dintre ei chiar au fost trimişi în judecată.
Procurorii şi ofiţerii DGA au făcut la acea oră percheziţii chiar şi la liceul condus de profesorul Florin Fărăcşescu. „Au fost două persoane îmbrăcate în civil să ridice documente. Nu ni s-a spus despre ce este vorba, dar, din punctul nostru de vedere, nu sunt probleme la noi la şcoală”, declara pe 6 octombrie 2011 Florin Fărcăşescu, directorul de la Grupul Şcolar Construcţii Montaj Reşiţa, care a avut şi funcţia de preşedinte al centrului de examinare din aceeaşi locaţie. Şi de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş-Severin s-au ridicat documente. „Au ridicat mai multe acte de la centrele de examinare din vară şi din toamnă”, a spus inspectorul general al ISJ Caraş-Severin, Adrian Doxan.

Sunt şapte cauze pe rol

Potrivit anchetatorilor, în afară de cele trei instituţii, alte probe s-au ridicat de la dascăli de acasă. „Nu a fost reţinută nicio persoană, percheziţiile au vizat doar strângerea de probe pentru soluţionarea dosarului care vizează examenul de Bacalaureat din Caraş-Severin”, a explicat Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Potrivit biroului de presă al instituţiei, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au fost constituite şapte cauze în vederea lămuririi unor aspecte privind posibile fraudări ale examenului de Bacalaureat în sesiunile desfăşurate în cursul anului 2011, în diferite licee din Reşiţa, Moldova-Nouă, Caransebeş, Oraviţa şi Bozovici.

CITEȘTE ȘI:

DGA a băgat spaima în profesori: Nu mai vor la BAC! VIDEO

 

 

Pentru fiecare SMS pe care il primesti de la vivaSMS esti platit. Vrei mai mult ? Recomanzi vivaSMS prietenilor tai si esti platit pentru fiecare SMS primit de ei si membrii recomandati de ei. Intra si tu: http://www.vivasms.ro/h/f6d09d7f3a

Leave a reply