La cei 90 de ani ai săi, sculptorul Constantin Lucaci își privește cu bucurie de copil operele realizate cu atâta dăruire de-a lungul existenței sale.
Constantin Lucaci s-a născut în 1923 la Bocșa Română și s-a remarcat ca unic artist contemporan prin sculpturile monumentale în inox, oțel, granit, piatră dar mai ales prin fântânile sale cinetice expuse în țară și străinătate printre care se numără și cea din Reșița.
Laureat al premiului Herder decernat de Universitatea din Viena pentru întreaga activitate, bucurându-se totodată de numerosase premii și distincții, a fost profesor de scultură, membru al Fondului Plastic, membru UNESCO, Secretar al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici, s-a bucurat de aprecieri în țară și străinătate.
Iar pentru că operele sale sălășluiesc pe diverse tărâmuri ale lumii, era nevoie de un loc în care creații ale sale să vibreze laolaltă, într-o simfonie a ”spațiului și luminii”. De aceea, în anul 2007, s-a inaugurat Muzeul Constantin Lucaci, muzeu aflat sub egida Vaticanului, iar mai apoi, la 5 Iunie 2012 a fost inaugurat Muzeul „Constantin Lucaci” din orașul Bocșa, localitatea natală a maestrului. Aici sunt expuse un număr de 17 sculpturi din oțel inoxidabil donate orașului Bocșa.
Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecții particulare sau publice din orașele Antwerp, Copenhaga, Ferrara, Milano, Roma, Veneția.
Format în medul artistic parizian, a reușit, după ani de studiu, perseverență, muncă pentru existență și disciplină, să creeze opere unice ca formă, în care sunt materializate trăirile și definirea armoniei cosmice.
Răspunzând prezent invitației pentru un eveniment cultural în Bocșa, autoritățile locale și iubitorii artei din oraș și județ au profitat de prezența maestrului Lucaci în localitatea natală și l-au sărbătorit în preajma aniversării a nouă decenii de viață, chiar în muzeul care-i poartă numele, dovedindu-i încă o dată că bocșenii și iubitorii de creație îi poartă o apreciere la fel de vibrantă ca ”lumina” operelor sale.