budincaRecunoaștem cu toții că una dintre cele mai mari plăceri ale vieții este mâncatul. Alimentația și gustul ei ne oferă o satisfacție imensă și dă sens existenței noastre. Specialiștii susțin că am fost înzestrați cu 9 mii de papile gustative, capabile să detecteze cele patru gusturi: dulce, sărat, acru, amar.
Nici nu-i de mirare că ne dorim să ne satisfacem pofta de a mânca cu cele mai variate și tentante gusturi!
Dar nutriționiștii ne sfătuiesc să alegem cu grijă hrana, pentru ca mâncatul să nu fie doar o plăcere ci și un mod de-ai oferii organismului nutrienții necesari unei bune funcționări.
Dintre toate aceste gusturi cea mai mare plăcere o produce cel dulce, o binecuvântare și un blestem, totodată. Dulcurile ne oferă o intensă plăcere dar ne afecteză și sănătatea dacă nu le folosim cu moderație. Dar câți sunt aceia care pot mânca cu moderație ciocolata, prăjiturile și alte delicii culinare de acest fel?
Specialistul în nutriție Lidia Boje ne învață cum să ne preparăm singuri dulciuri sănătoase, naturale și delicioase.
Vă prezint o rețetă de budincă cu mei și glazură de ciocolată, care nu crește glicemia și nu îngrașă.
Ingrediiente:
-1 cană de mei
-1 praf de sare neiodată
-800 ml apă
-2 linguri zahăr integral
-1 baton de vanilie
-2 linguri nucă de cocos
Glazura de ciocolată:
-100 ml apă
-2 linguri praf de roșcove
-1 lingură amidon de porumb
-2-3 linguri zahăr integral (brut)
Preparare: meiul se spală în două ape, se lasă la înmuiat (la fel ca orezul) și apoi se pune la fiert în apă (se poate fierbe și în lapte vegetal), cu sare, batonul de vanilie și zahărul.
După ce s-a fiert, se ia de pe foc și se adaugă nuca de cocos, se amestecă și se pune într-o formă de guguluf sau o altă formă haioasă. Se lasă la răcit și se răstoarnă pe o farfurie.
Se pregătește apoi glazura de ciocolată:
-se fierb 3 minute toate ingredientele, împreună. După ce se ia de pe foc se adaugă o lingură de ulei de floarea-soarelui presat la rece sau ulei de nuci și puțin sirop de agave ori miere și se lasă să se răcească puțin, astfel încât să fie pusă pe budincă exact ca o glazură. Opțional se poate folosi unt de cocos, pentru un gust mai fin.

Leave a reply