Arhivă

Angajații Enel escaladează stâlpii de înaltă tensiune pentru a face cuiburi șoimului dunărean FOTO

 O adevărată vedetă a devenit șoimul dunărean. Toți angajații de la Enel au luat scara în spinare și s-au apucat să facă cuiburi pentru șoimi, chiar pe stâlpii de curent. Specia este pe cale de dispariție, iar compania de electriciatate a decis să se implice în salvarea acestei păsări rare.

Enel Distribuţie Banat şi Asociaţia Grupul Milvus au demarat instalarea a 33 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune ai Enel, precum şi instalarea a 350 de seturi de teci izolante pe cabluri de medie tensiune din judeţele Timiş şi Arad, în cadrul unei campanii pentru protecţia şoimului dunărean (Falco cherrug).

  Specia menţionată pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Mai mult, şoimul dunărean a dispărut aproape în totalitate de pe teritoriul României, ultimele perechi cuibăritoare fiind depistate în Dobrogea şi în judeţul Timiş.   Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit sunt doar câteva dintre principalele cauze ale scăderii numărului şoimilor dunăreni într-un ritm accentuat. Una dintre caracteristicile acestei specii de şoim este faptul că nu îşi construieşte cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi creşte puii în cuiburi construite de alte păsări, pe stâlpii de înaltă tensiune.   Un mod eficient de a proteja această specie, testat deja în alte ţări europene, este acela de a amenaja cuiburi artificiale în zone ce abundă în surse de hrană, dar nu oferă locuri de cuibărit. Astfel, Enel Distribuţie Banat şi Milvus vor instala în lunile următoare 33 de cuiburi artificiale pe stâlpi de înaltă tensiune, pentru a le asigura şoimilor condiţii optime de cuibărit în următorul sezon de împerechere.   Campania include şi montarea de teci izolante pe cabluri de medie tensiune, cu scopul de a proteja păsările împotriva electrocutării. Măsura izolării cablurilor va ajuta la reducerea mortalităţii în rândul şoimilor, dar si a altor păsări, şi va reduce frecventa întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.   Colaborarea dintre Enel şi asociaţia Milvus a început în 2011, când trei pui de şoim dunărean, crescuţi într-un cuib construit de ciori pe un stâlp de înaltă tensiune al Enel, au fost inelaţi. Asociaţia Grupul Milvus este unul din cele două grupuri non-guvernamentale care ajută la implementarea în România a unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul LIFE+. Obiectivul principal al acestuia este conservarea şoimului dunărean în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia.

***

  Enel este cea mai mare companie italiană în domeniul energiei electrice şi cea de-a doua companie europeană de utilităţi în funcţie de capacitatea instalată. Enel este un grup integrat, cu activităţi în domeniul electricităţii şi gazelor naturale. Grupul operează în peste 40 de ţări din întreaga lume, are o capacitate instalată de 97.988 MW şi comercializează electricitate şi gaze naturale către 61 milioane de clienţi la nivel global, având peste 75.000 angajaţi.   Prezentă pe piaţa din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Compania are peste 4.200 de angajaţi pe plan local şi oferă servicii unui număr de 2,6 milioane de clienţi din trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, totalizând aproape o treime din piaţa locală de distribuţie. Enel continuă dezvoltarea unui program semnificativ de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, modernizarea reţelei şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.   Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, ce activează în domeniul educaţiei, cercetării şi consultanţei, cu scopul de a transforma România într-un loc mai bun pentru păsări, natură şi oameni. Grupul Milvus este atestat de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică ca unitate de cercetare şi dezvoltare. Una dintre preocupările cu cele mai multe realizări este studiul şi protecţia păsărilor răpitoare. În decursul anilor, Grupul Milvus a derulat numeroase proiecte şi programe în acest domeniu, unul dintre acestea fiind conservarea şoimului dunărean.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts