Trufele şi fructele de pădure, la mare căutare în străinătate
Fructele de pădure şi trufele au mare căutare pe piaţa externă, fapt pentru care Direcţia Silvică din Caraş-Severin doreşte să realizeze planul în ceea ce priveşte produsele accesorii ale pădurilor, adică să colecteze 50 de tone de fructe de pădure.
„Aceste fructe sunt esenţiale pentru noi, pentru că sunt de calitate. Cantitatea este destul de mare şi sunt foarte căutate la export. Exportul nu îl facem noi, ci prin intermediari, pentru că nu deţinem spaţii frigorifice pentru a congela şi apoi a le duce mai departe”, a declarat Ştefan Stănescu, şeful Direcţiei Silvice Caraş-Severin.
Potrivit acestuia, în prezent au loc discuţii avansate cu anumite firme de specialitate, din industria farmaceutică, pentru porumbe şi măceşe, pe care Stănescu speră să le adune în cantitatea solicitată.
Preţurile sunt destul de mici, dar beneficiile acestor fructe sunt imense.
Direcţia Silvică are un contract de concesionare de achiziţii, în premieră, pentru trufe, relatează Agerpres.
Există asociaţii de căutători de trufe, chiar în zona judeţului Timiş, fapt pentru care a fost încheiat un contract pentru trufe de pământ, deosebit de căutate în străinătate, iar preţul pentru ele este unul foarte bun.
Conducerea Direcţiei Silvice Caraş-Severin vrea să pună în valoare toate aceste accesorii ale pădurii, inclusiv cetina, pentru că, în parchetele unde se exploatează masă lemnoasă de răşinoase, cetina este vândută la firme de specialitate, mai ales la cele care se ocupă de florării.