În acest an s-a organizat al VII-lea pelerinaj la Crucea-monument de mari dimensiuni de pe Muntele Mic, din Episcopia Caransebeşului.

La acest eveniment au participat autorităţi centrale, judeţene, şi locale, elevi ai Seminarului Teologic Liceal „Ioan Popasu” din Caransebeş, copii şi tineri, precum şi sute de credincioşi din zona Caransebeşului şi din împrejurimi.

La orele dimineţii ierarhi, preoţi şi diaconi şi autorităţi, alături de numeroşi credincioşi, au plecat în procesiune solemnă cu sfânta cruce şi cu o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la mănăstirea Nicula. Ca în fiecare an şi anul acesta procesiunea a fost însoţită de un pluton de militari din Garda de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi de către un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, într-un foişor special amenajat în faţa crucii-monument. După săvârşirea Sfintei Liturghii s-a oficiat şi o slujbă de Parastas pentru ctitorii crucii-monument şi pentru toţi eroii bănăţeni din toate timpurile care au căzut la datorie pe toate câmpurile de luptă.

La finalul slujbei, Chiriarhul a arătat: „În faţa unui monument, în faţa unei cruci, unei troiţe, ne aducem aminte şi de cei care nu mai sunt printre noi, de cei dragi ai noştri, de părinţii şi fraţii noştri, de înaintaşii noştri şi în mod special, astăzi cu toţii ne-am adus aminte de cei care s-au jertfit pentru noi şi pentru a noastră libertate şi demnitate. De aceea se cuvine să continuăm în fiecare an şi să urcăm pe acest munte sacru al Banatului, să ne rugăm în faţa acestei cruci-monument, să ne închinăm Celui ce s-a răstignit pe Crucea Golgotei şi să-i cinstim pe eroii care şi-au asumat cu demnitate şi responsabilitate crucea, căci s-au jertfit pentru noi şi pentru a noastră libertate”. Apoi, în semn de preţuire şi recunoştinţă, a oferit ordinul eparhial crucea „Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni generalului de brigată Gheorghe Simina şi colonelului Cristian Dinulică, din cadrul Brigăzii 18 Infentarie Banat, împreună ostenitori la organizarea pelerinajului la Crucea de pe Muntele Mic, în fiecare an.

În finalul manifestărilor, în acorduri de fanfară, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci în memoria eroilor bănăţeni care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea poporului român. Momentul emoţionant a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Toţi credincioşii prezenţi la praznic au primit gustări de post din partea schitului „Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul” de pe Muntele Mic. Crucea de pe Muntele Mic este un monument al personalităţilor bănăţene ce străjuieşte Banatul Montan asemenea crucii de pe Caraiman. Această Golgotă a bănăţenilor a primit prima Liturghie arhierească în anul 2006, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci. Crucea iniţială a fost realizată din trunchiuri de brad şi a fost sfinţită în 1936. În prezent este realizată dintr-un schelet metalic şi se află amplasată pe coasta muntelui, este electrificată şi este vizibilă din Caransebeş, Lugoj şi în zilele senine, chiar din Timişoara.

Leave a reply