Trenul Regal la Reșița VIDEO
Garnitura istorică va fi trasă de o locomotivă cu aburfabricată în 1936 de UDR, pentru manevre urmând a fi folosită locomotiva echipată cu primul motor Diesel construit la Reșița în 1960
Duminică, 16 septembrie, ora 16, va avea loc în cadrul evenimentului „1-40-140“ inaugurarea „Muzeului de Locomotive cu Abur Reșița“. Cu acest prilej, Fundația UDR a pregătit mai mult surprize pasionaților de istoria locomotivelor și a căilor ferate.
Astfel, Locomotiva 230.516, fabricată la Reșița în 1936, clasată în Tezaurul Patrimoniului Național Cultural, va opri în spatele Muzeului de Locomotive cu Abur Reșița, tractând o garnitură nu mai puțin valoroasă din punct de vedere istoric – Trenul Regal. Acesta a fost comandat de Regele Ferdinand societății Ernesto Breda din Milano, cu specificaţia ca vagoanele sale să-i poată oferi tot confortul pe parcursul călătoriilor sale oficiale. Din nefericire, regele n-a mai ajuns să se bucure de el, garnitura fiind finalizată de-abia după moartea sa. În schimb, în vagoanele trenului au călătorit, de-a lungul timpului, Carol al II-lea, Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, dar şi demnitari străini precum Gerald Ford, Henry Kissinger, Leonid Brejnev, Erich Honecker şi Todor Jivkov.
Pentru manevrele din triaj ale acestui ansamblu va fi utilizată o altă locomotivă istorică: 060-DA-001, echipată cu primul motor Diesel construit la Reșița, în 1960, după licență Sulzer, destinat locomotivelor de 1200 CP. Atât vagoanele Trenului Regal cât şi locomotivele 230.516 şi 060-DA-001 se află într-o excelentă stare de conservare şi de funcţionare, ele fiind utilizate doar în cadrul unor evenimente speciale.
Un astfel de eveniment special îl reprezintă și cel codificat sub denumirea „1-40-140“, dedicat aniversării a 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur româneşti la Reşiţa și împlinirii a 40 de ani de la inaugurarea expoziției de locomotive în aer liber ce constituie, astăzi, patrimoniul celui mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa – MLA Reșița – un proiect al Fundaţiei UDR.