Compania franceză Filasa International va investi 3 miliarde euro în proiecte energetice eoliene în România, până în 2013, prin intermediul Eolenvest, ceea ce presupune dezvoltarea unor capacităţi totale de peste 2.000 MW.

În România vor dezvolta proiecte de producere a energiei eoliene în trei zone – Buzău – Brăila – 897 MW, Suceava – peste 500 MW şi Caraş Severin – 700 MW.
Proiectele din România vor demara mai târziu decât au planificat deoarece au schimbat furnizorul de turbine eoliene – Vestas. Momentan discută cu companiile Alstom şi Siemens.

Proiectele sunt derulate prin intermediul unor societăţi de proiect constituite în cadrul grupului şi sunt în prezent în diferite stadii de autorizare, studiile specifice măsurare a vitezei vântului, evaluare a biodiversităţii sau studii geotehnice pentru fiecare locaţie fiind în derulare de la începutul anului 2011.

De asemenea, Filasa International intenţionează să dezvolte un proiect fotovoltaic în România, pe o suprafaţă de 1.200 hectare.

Potrivit estimărilor specialiştilor, la sfârşitul anului 2012, în România, peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperită de energia eoliană. Fiecare MW de putere eoliană cere o investiţie cuprinsă între 1,5 şi 1,6 milioane de euro, astfel că valoarea totală a investiţiilor făcute în România s-ar putea ridica până la 5 miliarde de euro, până în anul 2013, potrivit datelor Filasa International.

Leave a reply