În urma a opt descinderi efectuate la locuinţele membrilor unei reţele de trafic de migranţi pe relaţia România-Ungaria-Austria-Italia/Germania au fost depistate şase persoane suspectate de implicare în activităţile ilicite. Alte două persoane se află în stare de arest pe teritoriul Germaniei.

În dimineaţa zilei de 23 august a.c., poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul I.G.P.R. şi procurori ai D.I.I.C.O.T. au efectuat descinderi la locuinţele a opt persoane suspectate de implicare într-o reţea specializatã în traficul de migranţi de origini afro-asiatice pe relaţia România-Ungaria-Austria-Italia/Germania.
În urma acestor activităţi au fost puse în aplicare şapte mandate de aducere emise pe numele suspecţilor şi au fost ridicate mai multe obiecte şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză. De asemenea, alte două persoane membre ale grupării se află arestate pe teritoriul Germaniei.
În urma probatoriului administrat în cauză, s-au emis trei mandate de arestare preventivă pe numele a trei dintre suspecţi, iar pentru ceilalţi patru s-a dispus măsura de a nu părăsi ţara.
În intervalul 2010 – 2012, membri grupului infracţional organizat au organizat şi întreprins peste 20 transporturi clandestine de migranţi, operând pe teritoriul a şase state europene, respectiv Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Italia, Austria şi Germania.
Circa 100 de imigranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii au fost călăuziţi şi transportaţi în Occident, Italia şi Germania fiind destinaţiile preferate ale transfugilor.
Modul de operare al filierei consta în racolarea imigranţilor ilegali aflaţi în Turcia, Bulgaria şi Grecia şi introducerea lor ilegală în România, ulterior transfugii fiind introduşi în compartimentele de marfã ale unor autoutilitare închiriate pentru efectuarea de curse pe relaţia România-Ungaria. Scopul declarat al traficanţilor era acela de efectuare a operaţiunilor de import şi export al legumelor şi fructelor între destinaţiile menţionate.
Profiturile considerabile realizate de traficanţi, constând în sume cuprinse între 2.000 şi 4.000 de euro pentru fiecare din imigranţii traficaţi, au permis reţelei refacerea după dezmembrarea celei mai importante ramuri ale sale, în anul 2011, când în cadrul unei operaţiuni comune româno-germano-austriece au fost arestaţi în Spania, România şi Austria alţi 12 membrii din componenţa ei.
La reuşita acestei acţiuni au contribuit substanţial Serviciului Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R..

Leave a reply