LOCALITATEA:

Reşiţa

 

LOCUL DE DESFĂŞURARE:

RESTAURANT CAPITOL

 

ELEMENTE DEFINITORII ALE ACTULUI CULTURAL:

 

Descrierea pe scurt a evenimentului:

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, pe 8 aprilie.

Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Internaţional al Romilor.

În cadrul Congresului, Primul Ministru al Indiei (Parkas, Sing Badal) a transmis romilor de pretutindeni un mesaj emoţionant: „Vă trimit pământul sacru din ţara mamă Punjab, dorit de lideri ca o recunoaştere a legăturii dintre poporul romilor şi ţara mamă”.
Tot cu această ocazie a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco în cunoscutul film iugoslav “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi drapelul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de cealaltă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

Alfabetul standard al limbii romani comune s-a alăturat şi el simbolurilor identitaţii rome, în anul 1990, cu ocazia Congresului Internaţional al Romilor, care a avut loc la Varşovia. Congresul de la Varşovia a reunit delegaţi din 14 ţări şi observatori internaţionali.
De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, cu scopul de a standardiza limba romani , obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al doilea război mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor, păstrarea culturii şi limbii romani şi recunoaşterea internaţională a minorităţii rome ca minoritate naţională de origine indiană.

Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri şi acţiuni umanitare. În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 276 din 28.03.2006, pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sarbatoarea etniei romilor din România”.Continutul-legii:
Art. 1 – Se consacră „Sărbatoarea etniei romilor din România”, care se sărbatoreşte în fiecare an în ziua de 8 aprilie.
Art. 2 – (1) Ministerul Culturii şi Cultelor, autorităţile administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul asigurării egalităţii de şanse şi al combaterii discriminării, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi financiar organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile.

          (2) Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor reflecta în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale manifestările dedicate acestei zile.

 

Eveniment cultural menit sa promoveze intercunoaşterea şi multiculturalitatea între cetăţenii români de etnie romă şi populaţia majoritară.
În acest context în data de 8 aprilie 2009, zi recunoscută oficial prin Legea 66/2006 ca “Sărbătoarea etniei romilor din România, anunţă ca vor avea loc urmatoareleacţiuni:

 

            Intre orele 14:00 – 17:00

–       MASA ROTUNDA  8 APRILIE 2012

–       SPECTACOL ANIVERSAR  ( MUZICA SI DANSURI  ROME )

 

Prin  activităţile propuse, această zi semnifică menţinerea identităţii culturale, a valorilor şi tradiţiilor.

 

ORGANIZATORI:

 

 Municipiul Reşiţa

 

      PARTENERI:

 

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş-Severin;

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin;

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin;

Leave a reply