Consiliul Județean Caraș-Severin, prin președintele Romeo Dunca, i-a decernat diploma de cetățean de onoare ultracunoscutului fotbalist cu origini cărășene, Miodrag Belodedici.

„Dragă Belo, te iubim și îți mulțumim că exiști și suntem contemporani cu tine. Pentru noi, acesta este un mare privilegiu. Felicitări și la mulți ani, dragă Belo!”, a rostit Ion Chisăliță, primarul orașului Modolva Nouă, după laudatio.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru această distincție pe care mi-ați oferit-o! Nu știu dacă o meritam, au fost foate mulți sportivi aici, în Caraș-Severin, care au dus numele mai departe, al României și al județului. Sunt fericit, vă mulțumesc foarte mult că sunteți lângă mine și că mi-ați oferit această distincție! O s-o pun în vitrina mea, acolo unde mai țin trofeele pe care le-am cucerit și, nu știu, nea Ion, unde să fac eu muzeul ăsta, la sală, la Socol”, a spus Miodrag Belodedici la primirea diplomei.

Originar din comuna Socol, forbalistul de renume și-a început cariera la 14 ani, la echipa Minerul Moldova Nouă, care făcea parte din liga județeană. După doar patru ani, a fost transferat  la Luceafărul București, apoi la Steaua. A stat acolo până în 1988, o perioadă plină de succes. Cu Steaua a câștigat patru ediții consecutive ale Campionatului României, Cupa României în 1985, 1987 și 1988, și Cupa Campionilor Europeni, în 1986, și Supercupa Europei, în 1987.

Între timp, debutase în 1984 la echipa națională. A marcat 5 goluri în tricoul României. A participat la Campionatul Mondial din 1994 și la cel European, din 1996.
A emigrat, mai exact a fugit în Iugoslavia, unde a evoluat la Steaua Roșie Belgrad. Însă pentru că a părăsit ilegal România, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în absență, autoritățile vremii și legea de atunci arătând că a trădat regimul comunist. În 1990 a fost grațiat, dar a rămas în țara vecină și cu echipa de acolo a câștigat în 1991 Cupa Campionilor Europeni.
În acest fel, Miograd Belodedici a devenit în acel an primul jucător din lume care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite și unicul jucător român care deține două astfel de titluri internaționale.

Ulterior, a mai jucat în Spania și în Mexic. Iar în perioada 1998-2001, a evoluat la Steaua București, după care s-a retras din cariera de jucător.

Pe lângă diploma de cetățean de onoare, Miodrag Belodedici mai are încă o bucurie „natală”: sala de sport din Socol îi poartă numele.

Luna viitoare, în 20 mai, Miodrag Belodedici împlinește 60 de ani.

Leave a reply