A fost odată ca niciodată un urs păcălit de… politică. Într-o zi banală din Oravița, micul oraș de la poalele munților Aninei a fost martorul unei noi scamatorii politice. Aici, în acest colț pitoresc al țării, trăiește un personaj de poveste. De povești de adormit adulții. E vorba despre primarul Costel Ursu.

Ursu e fără coadă, dar are un CV politic care te face să te întrebi cum mai poate sta drept, fără coloană vertebrală. Plecat din PSD, a trecut apoi la PNL, iar acum, surprize-surprize, s-a întors la PSD. Se pare că, la fel ca lupul, Ursu își schimbă părul, dar năravul ba.

Totuși, Ursu are capacitatea de a tansforma poveștile nemuritoale în satiră politică. Acum trei săptămâni, Ursu se filma cu Romeo Dunca și îl lăuda de mama focului pentru lucrările de asfaltare din Oravița. Iar acum susține că a plecat din PNL din cauza lui Dunca. Aparent, Ursu a rămas și fără salățile din grădină, și fără verticalitate.

Dar punctul culminant a fost când Ursu l-a exclus pe Romeo Dunca dintr-un grup de Whatsapp.

„Astăzi, primarul Ursu de la Oravița m-a exclus din grup. Un grup făcut la rugămintea mea și încercarea de a înțelege nevoile oamenilor din Brădișoru de Jos, dar mai ales de a supraveghea modul în care reparația drumului judetean începută luna trecută se desfășoară. Am luat decizia de a repara acest drum cu doi ani înainte, din simplul fapt că și locuitorii care îl folosesc, până la Ciudanovița, au aceleași drepturi elementare la un trai mai bun. Nu a fost făcut pentru Ursu și nici pe banii acestuia, motiv pentru care gestul de azi e total nepotrivit. Dar asta e, mergem înainte, iar eu cu siguranță voi găsi un alt mod de a intra în contact cu oamenii din zonă. Chiar dacă în mod nepoliticos mi-a fost întreruptă legătura cu cetățenii”, a scris Romeo Dunca pe facebook.

Câtă bărbăție politică! În trecut, bărbații mergeau la luptă dreaptă cu săbiile, acum se dau afară din grupuri de Whatsapp. Mai rămâne ca Ursu să scoată artileria grea a unei dive: block-ul pe Instagram.

Dar politica locală nu este doar despre Whatsapp-uri și jonglerii cu partide. În Oravița, intrigile politice se amestecă cu dramele personale, ca într-un episod din Game of Thrones. Ursu a fost implicat, în trecut, în conflicte cu procurorul George Bucurică, cu care s-a certat pentru fosta lui nevastă, o poveste condimentată cu șantaje, înregistrări și tot tacâmul. Dar se pare că Ursu și-a găsit Spânul, pentru că Bucurică i-a făcut Ursului două dosare penale pentru campania electorală din 2020, dosare ajunse la DNA.

Nu mai puțin explozivă a fost relația Ursului cu presa. Primarul de poveste a fost acuzat că a agresat o echipă de filmare de la televiziunea locală, acuzație clasată chiar de procurorul Bucurică, înainte de a începe scandalul dintre cei doi. Încurcate sunt căile Oraviței.

Și presa națională l-a scos din hibernare. S-a scris despre el că a făcut angajări suspecte, cu sutele, în primărie.

Așa cum se desfășoară acțiunea în povestea politică a micului oraș Oravița, cu toate întorsăturile ei surprinzătoare și haotice, vine momentul unei încheieri, sau cel puțin al unei pauze dramatice.

Costel Ursu rămâne un personaj de neuitat în această poveste. Fie că a schimbat partidele ca șosetele, fie că e mare bărbat de Whatsapp, fie că s-a luptat, ca un ursuleț de pluș, cu procurori sau a agresat și a fost agasat de presă, Ursu demonstrează că nici cei mai tari scriitori nu pot scrie povești la fel de halucinante ca ale sale.

Și-am încălecate pe-o șa, și-am pus blana pe podea.

Leave a reply