Prins în flagrant în timp ce lua mită prof. univ. dr. Cristian Rudolf, membru al Academiei Române, Filiala Timișoara, a ajuns astăzi la prânz la DNA Timișoara pentru audieri. Procurorii spun că vor propune arestarea preventivă a accestuia.

Organele de cercetare penală din cadrul Direcției Generale Anticorupție – S.J.A. Caraș-Severin, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, efectuează cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (25 de acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 11, respectiv 16 februarie 2023, suspectul în cauză, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:

– 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă;

– 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă;

– 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul ar fi și primit sumele de 1.000 de euro și 3.000 de lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023 a suspectului în cauză, urmând a fi prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Întrebat de reporterii noștri dacă are ceva de declarat, Cristian Rudolf a răspuns: ”După audieri!”.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Leave a reply