Arhivă

8 aprilie – Ziua Internațională a Rromilor

Ziua Internațională a Rromilor, eveniment dedicat recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de rromi din toată lumea, este celebrată astăzi, 8 aprilie.

În urmă cu 50 de ani, la Londra era organizat primul Congres Internațional al Rromilor, între 7 și 11 aprilie 1971, cu scopul de a sărbători cultura rromă. În timp, a fost adoptat un imn propriu al națiunii transfrontaliere rrome și un drapel simbolic, ca elemente pentru identitatea etno-culturală și lingvistică.

De-a lungul timpului, rromii s-au confruntat cu provocări precum sclavie, Holocaust, asimilare forțată în timpul regimului comunist, care au generat efecte socio-culturale inclusiv în spațiul românesc.

Cu acest prilej, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin reamintește că „procesul de incluziune a rromilor presupune eforturi susținute din partea tuturor actorilor relevanți, atât la nivel statal, cât și la nivel național. Îndemnăm, pe această cale, la asumarea responsabilității comune de a înlătura prejudecățile și de a lupta împotriva discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts