Școala duală reșițeană a intrat în al cincelea an de existență, „aniversare” profund marcată de problema coronavirusului și a impunerilor de tot felul aduse de învățământul on-line.

La Reșița, unde implementarea învățământului profesional dual a început în anul școlar 2017-2018, la inițiativa primarului Ioan Popa, în acest sistem sunt aproximativ 450 de elevi. Pe lângă bursa de 200 de lei pe care o oferă statul elevului din Școala Duală, agentul economic dă 200 de lei, iar Primăria oferă elevilor cazare și trei mese pe zi, pe tot parcursul traseului educațional.

La nivel național sunt aproximativ 14.000 de elevi ai școlii duale și a apărut, evident, problema plății burselor acestora, după ce foarte mulți agenți economici, mai ales din domeniul HORECA, nu au putut să-și desfășoare activitatea.

Cu toate provocările, însă, școala duală continuă. Consilierul primarului, Ildiko Pataki a trecut pe la fiecare agent economic implicat în acest tip de educație, a discutat cu el și cu toții au decis că vor continua să susțină această formă de învățământ.

În ciuda greutăților generate de pandemie și a lipsei oricărui sprijin de la nivel central, școala duală va merge mai departe la Reșița. Primarul Ioan Popa, la inițiativa căruia a început implementarea acestui sistem în anul școlar 2017-2018, mizează pe agenții economici din oraș care și-au arătat disponibilitatea de a continua parteneriatul pentru învățământ dual.

2020 a fost un an complicat pentru școala duală reșițeană din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Firmele nu au mai putut asigura stagiile de practică pentru elevi, fie pentru că în majoritatea timpului nu au funcționat, cum ar fi cele din HORECA, fie pentru că, deși nu aveau sistată activitatea, nu au avut voie să îi primească pe elevi în incintă din cauza regulilor stricte din starea de urgență/alertă. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele și-au achitat obligațiile din contract, adică au plătit bursele lunare, câte 200 de lei pe lună pentru fiecare elev pe care, în realitate, nu l-au avut în practică. Și, în ciuda demersurilor pe care primarul Ioan Popa le-a făcut, pe parcursul anului trecut, la Ministerul Educației, de la nivel guvernamental nu va veni niciun sprijin.

Nici liceul privat de aviație din Caransebeș nu o duce prea bine, elevii trebuie să ia ore de zbor, să facă practică, ceea ce este efectiv extrem de greu de realizat în condițiile în care luni de zile tot învățământul a fost sub semnul on line.

 

Leave a reply