Arhivă

Guvernarea PNL , măsuri benefice pentru economia în pandemie 

În perioada pandemiei peste 1,4 milioane de români beneficiază de șomaj tehnic , iar firmele beneficiază de programe eficiente și bonificații . Guvernul PNL,  în ciuda faptului  pandemia a determinat un șoc major pentru economie , a adoptat măsuri rapide pentru a le oferi ajutor cetățenilor , sistemului de sănătate și sectoarelor afectate în mod deosebit .
De asemenea , guvernul liberal, a adoptat un set amplu de măsuri care vizează protecția vieții și nivelului de trai al cetățenilor , și totodată efectele negative ale pandemiei  asupra populației .
În mediul privat , mulți antreprenori au inampinat probleme privind susținerea financiară a angajaților , din cauza efectelor economice negative generate de COVID-19 ;Guvernul PNL  a venit în sprijinul acestora prin susținerea șomajului tehnic pentru toți angajații . Au fost acoperite astfel 75% din salariile angajaților cu contracte de muncă suspendate temporar . În acest fel 1,4  milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic , inepand cu luna aprilie.
Pe lângă plata indemnizațiilor de șomaj tehnic , Guvernul a rgelementat o altă măsură de protecție a salariaților , oferindu-le  41,5 % din salariul de baza celor care s-au întors din șomajul tehnic plătit de stat. Beneficiarii acestei măsuri au fost peste 600.000 de persoane .
Totodată, Guvernul a oferit sprijin persoanelor care au lucrat în regim de telemuncă, suma alocată depășind 20 milioane de lei. De asemenea, părinții au beneficiat de zile libere plătite pentru perioada în care copiii lor au învățat online. De această măsură au beneficiat aproximativ zeci de mii de părinți, însumând un efort bugetar de 81.440.000 lei/lună.
Au fost suspendate de către guvernul PNL propririle și executările silite pentru neplata taxelor și impozitelor și a ratelor bancare . Aproximativ 321.000 deromani au beneficiat de amânarea ratelor bancare pentru o perioada de 9 luni .
„Amânarea ratelor la bănci – am avut cea mai largă adresabilitate pentru această măsură și cea mai lungă perioadă de timp pentru care s-a dat această amânare a ratelor la bănci comparativ cu celelalte țări europene. Sigur că trebuie să vedem ce se va întâmpla și după 1 ianuarie, așa cum ne-am gândit și după 25 octombrie, motiv pentru care am adoptat ordonanța de urgență în care dăm posibilitatea companiilor să apeleze la diferite forme de reeșalonare, astfel încât să nu punem o presiune foarte mare nici din punct de vedere fiscal, nici din punct de vedere al ratelor bancare în cazul amânării ratelor bancare după expirarea perioadelor de facilități”, a declarat Premierul României, Ludovic Orban.
Dincolo de amânarea ratelor, Guvernul PNL a rambursat TVA c 3,2 miliarde lei în plus față de anul trecut. De această măsură au beneficiat un număr peste 70.000 de firme, suma restituită fiind mai mare cu 3 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului 2019, în timpul guvernării PSD. Totodată, Guvernul a decontat concedii medicale în 7 luni din anul 2020 de 2,4 miliarde lei. Guvernul PSD în anul 2019, în 11 luni, până la plecarea de la guvernare, a plătit 1,6 miliarde, iar în anul 2018, doar 1,4 miliarde.
IMM Invest: mai mult de 21.000 de companii au primit acord de finanţare
Advertorial
Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts