Luminița Dolângă, candidat al Alianței USR PLUS la Senatul României în județul Caraș-Severin își exprimă public opinia cu privire la sistemul de educație românesc și lacunele acestuia.
Luminița Dolanga consideră că ceea ce învață copiii în școli la momentul actual este în mare măsură irelevant pentru a putea face față provocărilor unei societăți dinamice. Conform studiilor, la fiecare 3-5 ani apar meserii noi , iar Alianța USR PLUS dorește să cotribuie la schimbare cu curaj și determinare.
Luminița consideră că presiunea generată de pandemia COVID-19 a scos la lumină un sistem de educație incapabil de a se adapta provocărilor. Această consideră că provocarea nu este doar tehnologică ci și de îmbunătățire a proceselor educaționale.

Luminița Dolanga , candidat al Alianței USR PLUS la Senatul României în județul Caraș-Severin declara :”Presiunea pe care a generat-o pandemia COVID-19 a scos la lumină un sistem de educație rigid și cu picioare frânte, incapabil de a se adapta unor provocări. Provocarea nu este doar una tehnologică ci și de îmbunătățire a proceselor educaționale, reinventarea modului în care funcționează învățământul, transformare de care să beneficieze atât elevii cât și cadrele didactice.
În acest tablou, în care greul a căzut în special pe copii, părinți, cadre didactice și școli, inechitatea a ieșit mai pregnant la lumină. Cei cu mai puține șanse au acum și mai puține șanse.Din statisticile la zi pe care autoritățile le au la dispoziție, 3379  de elevi din unitățile de învățământ din județul Caraș-Severin (din care 1657 în mediul urban), nu posedă echipamente IT: laptop, tabletă, nici măcar un Smartphone care să le permită accesul la învățământ online. Dintre aceștia, 3305 (din care 1722 în mediul urban) nu au nici acces la Internet.
Nu e vina copiilor, nu e nici vina părinților, e vina sistemului care nu e capabil să le ofere șansa de a se forma, de a avea circumstanțe egale indiferent de mediul social din care provin sau de locul unde trăiesc cu familiile lor.
Pentru elevi, echitate în educație înseamnă acces egal la servicii educaționale de calitate. E o condiție sine qua non pentru a forma cetățeni europeni încrezători, competenți, implicați și responsabili, adaptați dinamicii societății, pentru a înlătura situațiile de părăsire timpurie a școlii și analfabetismul funcțional.
Avem angajamente în programul Revoluția Bunei Guvernări al Alianței USR PLUS:
-Sprijin pentru școala online prin care se vor organiza și dezvolta 8 Centre Regionale pentru Suport în Educația Online de la conectarea la Internet de mare viteză și achiziția de echipamente până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice
-“Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală” , program care va avea un impact deosebit  în special pentru copiii din zone defavorizate sau familii monoparentale.
-Dezvoltarea și extinderea programului “Fiecare copil la grădiniță” și
“Școală pentru toți”  prin extinderea programului de la 500 la 1200 de școli vulnerabile.
Investiția în educație este cea mai inteligentă investiție pentru orice națiune”

Advertorial

Leave a reply