USR cere Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru vaccinarea antigripală a tuturor persoanelor vulnerabile

USR cere Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru vaccinarea antigripală a tuturor persoanelor vulnerabile

USR solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru vaccinarea antigripală a tuturor persoanelor vulnerabile. Formaţiunea consideră că cele 3 milioane de doze de vaccin achiziţionate de autorităţi sunt insuficiente.

”Uniunea Salvaţi România solicită Ministerului Sănătăţii să ia toate măsurile pentru ca, în contextul pandemiei de COVID-19, să fie vaccinate antigripal în timp util toate persoanele din categoriile vulnerabile. În timp ce reprezentanţii MS se laudă cu tranşele de doze de vaccin antigripal care ajung în ţară şi cu faptul că au fost comandate de două ori mai multe doze decât anul trecut, medicii de familie se plâng că sunt asaltaţi de pacienţi şi că la ei nu ajung respectivele doze. De asemenea, vaccinul antigripal este de negăsit şi în farmacii spre a fi cumpărat «la liber»”, a transmis USR.

Formaţiunea face referire la datele oficiale furnizate de autorităţi, care arată că, până la data de 25 octombrie, au fost vaccinate antigripal doar 323.098 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că statul a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, din care au fost livrate circa 900.000, restul urmând să ajungă în cursul lunii noiembrie.

”Spre comparaţie, tot 3 milioane de vaccinuri a cumpărat şi Belgia, ţară cu o populaţie de până în 12 milioane de locuitori. Austria, cu mai puţin de 9 milioane de locuitori, a achiziţionat 1,25 milioane de doze, iar Ungaria, cu o populaţie la jumătate faţă de România, 1,3 milioane de doze”, a mai transmis USR.

”Este esenţial să fie vaccinate toate categoriile vulnerabile: cadre medicale, femei însărcinate, persoane peste 65 de ani, copii, bolnavi cronici, etc. Pe de o parte, e greu de distins clinic între gripă şi COVID-19 şi vor fi confuzii. Pe de alta, vom ajunge să internăm concomitent bolnavi de gripă şi de noul coronavirus în spitale COVID-19, astfel că vom îmbolnăvi de gripă pacienţii care au doar COVID-19”, declară Adi Wiener, medic şi senator USR.

În sezonul 2019-2020, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile a declarat 73 de decese confirmate cu virusul gripal, număr de aproape trei ori mai mic decât în sezonul anterior.

sursa: News.ro

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )