Home / Banat / Securitatea era cu ochii pe Steaua anilor 80! „Recalcitranţii” Lăcătuş, Bumbescu şi Iovan erau „influenţaţi pozitiv” de securişti sub acoperire

Securitatea era cu ochii pe Steaua anilor 80! „Recalcitranţii” Lăcătuş, Bumbescu şi Iovan erau „influenţaţi pozitiv” de securişti sub acoperire

În anul 1988, trei informatori ai Securității îşi desfăşurau activitatea pe lângă echipa de fotbal Steaua. Misterioşii activişti care purtau numele conspirative Felix, Mitică şi Creţu aveau ca misiune  să-i consilieze pe jucătorii Stelei, şi în special pe „durii” Bumbescu, Lăcătuș și Iovan, care erau considerați ca fiind “recalcitranți”.

Informațiile apar în volumul ”Printre sportivi. Acțiunile Securității în problema «Sport»”, carte apărută chiar anul acesta. Autorul Valentin Vasile, cercetător în cadrul CNSAS, a precizat pentru G4Media că volumul este rezultatul a  opt-nouă ani de căutări în arhivele CNSAS și ale Arhivelor Naționale.

Un moment sugestiv pentru activitatea „psihologilor” securişti la Steaua este cel al semifinalei Cupei Campionilor Europeni pe care Steaua  a jucat-o în 1988 cu Benfica Lisabona.

Meciul-tur de la București, din 6 aprilie 1988, a fost în atenția Biroului de Contrainformații. Autorul cărţii scrie că  s-a acționat în modul următor: „sursele «Felix», «Mitică» și «Crețu», încadrate la secția de fotbal, au consemnat stările de spirit necorespunzătoare din rândul echipei militare; au întreprins măsuri de influențare pozitivă asupra jucătorilor cunoscuți ca recalcitranți (Bumbescu, Lăcătuș și Iovan) pentru a preveni altercațiile în teren.”

sursa: G4Media

About Vali Hora

Jurnalist cunoscut extrem de activ în viața sportivă a comunității

Check Also

ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA -06.09.2021

  ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA -06.09.2021– str. Poștei, Oltului, Uzinei (parțial)   În vederea eliminării …

Lasă un răspuns