Home / Banat / Prefectul de Caraș-Severin, Cristian Gâfu, ceartă tinerii din cauza distanțării fizice

Prefectul de Caraș-Severin, Cristian Gâfu, ceartă tinerii din cauza distanțării fizice

 

El a dorit să transmită prin intermediul presei un mesaj de avertizare și de responsabilizare a cetățenilor județului și mai ales a tinerilor:

„Dragi cetățeni  ai  județului Caraș-Severin, explozia numărului de persoane  din  județul  nostru care  s-au infectat cu SARS CoV-2 în ultima perioadă mă face să vin în fața dumneavoastră pentru a trage un semnal de alarmă. Vă reamintesc că  în perioada de debut a pandemiei, în județul nostru  am reușit împreună să ținem  lucrurile sub control, având un număr de doar 112  cazuri în perioada 10 martie(primul caz confirmat în  Caraș-Severin) – 22 mai.  Ulterior, până în data de 24 iunie, nu am avut nici un caz nou, păstrând numărul infectaților la 112, din  care 7 decedați.  Odată  cu venirea sezonului estival și cu măsurile de relaxare dispuse de autorități, conduita civică a cetățenilor s-a schimbat într-un mod negativ, ne-am relaxat prea mult și prea devreme, iar acest lucru s-a reflectat imediat în evoluția situației epidemiologice din județul nostru. Astfel, ne-am trezit că în perioada 25 iunie – 1 august, am avut 175 de cazuri noi și încă 7 decedați, în  perioada 2 august – 1 septembrie numărul celor infectați a sporit cu alte 417 de cazuri și au survenit încă 34 de decese,  iar din 2 septembrie până în momentul de  față, în Caraș-Severin s-au  mai  îmbolnăvit 678 de persoane și au mai decedat 31, numărul total de la începutul pandemiei ajungând la 1.382 de persoane pozitive și 79 de decese.  Din păcate, putem vorbi fără perdea despre o transmitere comunitară, ceea ce face ca numărul de cazuri  noi să crească exponențial.  În ultimele 3 luni numărul cazurilor este  de peste 10 ori mai mare decât în primele 3. Țin să  precizez că transmiterea comunitară este aproape imposibil de gestionat de către autorități, fără aportul cetățenilor. La începutul  pandemiei, izolam persoanele venite din străinătate și pe cele suspecte, limitând astfel contactul acestora, reușind în acest fel să ținem pandemia sub control.

Acum, acest mod de operare este imposibil de realizat, virusul circulă nestingherit printre noi, iar majoritatea celor infectați sunt asimptomatici, făcând astfel imposibilă încercarea autorităților de a-l  izola.

Odată cu reluarea activităților școlare, tinerii adolescenți au devenit unul din grupurile de risc major, deoarece nu respectă aproape deloc  normele de distanțare fizică. Degeaba sunt constrânși să le respecte  în școli, dacă în timpul liber le încalcă cu inconştiență, adunându-se în grupuri, mergând la petreceri, periclitând astfel atât sănătatea lor, cât şi a familiilor lor și a cadrelor didactice.

Solicit tinerilor să dea dovadă de maturitate! Știu că este greu și că această generație  nu ar merita aceste constrângeri, dar le aduc aminte că trecem  prin cea mai gravă criză din perioada vieții noastre și trebuie  să o  gestionăm  ca atare. Le amintesc adolescenților că generațiile mai vechi  au trecut prin războaie, epidemii și alte dezastre,  în timpuri în care serviciile  medicale erau aproape  inexistente  și  condițiile de viață  erau infinit  mai  grele decât  în zilele noastre. Cu toate acestea, au dat dovadă  de stoicism și au reușit  să depășească acele cumplite momente. Vreau să arătăm că și noi le putem urma exemplul, că și noi putem fi  vigilenți şi responsabili.

Mereu se vorbește că românul nu  urmează regulile decât prin constrângere. Vreau să dovedim că  acest lucru nu este adevărat, că ne-am schimbat mentalitatea și că putem face niște  sacrificii  minore  pentru binele  colectiv și pentru sănătatea semenilor  noștri.

Nu doresc să ajungem la măsuri restrictive drastice, dar trebuie să înțelegem că nerespectând regulile de distanțare fizică și normele igienico-sanitare, vom  sufoca sistemul  medical și nu vom mai avea loc în spitale nici pentru bolnavii de COVID-19, dar nici  pentru bolnavii cronici.

Virusul este mai periculos ca niciodată, lovește pe nebănuite și nu  face discriminare de vârstă. Mor tineri și bătrâni, nimeni nu este în siguranță  în fața acestui ucigaș tăcut. Gândiți-vă la viitorul vostru, la sănătatea familiilor voastre și  acţionați în  consecință. În  ceasul al 12-lea, să evităm situația în care să ne plângem morții sau sa ajungem să fim noi plânși de familie!

Alegeți viața!“

About Daniela Tudor

Check Also

A.C.S. Golden Kids Bocșa la prima victorie în campionat!

Asociația Club Sportiv Golden Kids Bocșa a început campionatul național de junioare III (fete născute …

Lasă un răspuns