Home / Banat / Vă interesează nestematele din adâncuri? Haideți la muzeu

Vă interesează nestematele din adâncuri? Haideți la muzeu

Din 6 octombrie la Muzeul Banatului Montan din Reșița puteți vizita expoziția de flori de mină intitulată ”Nestematele adâncului”.

Cea mai spectaculoasă piesă este MACLA JAPONEZĂ sau coaxială, rezultată prin juxtapunerea a două cuarțuri, descoperită la Ocna de Fier.

Muzeul deține o colecție de 287 piese, unele descoperite în zonele miniere din Banat precum Ocna de Fier, Dognecea Moldova Nouă, Rușchița, Sasca Montană, Teregova. Colecția de minerale din cadrul Muzeul Banatului Montan a prins formă în urma unor donații din anii 70. Cea mai mare achiziție de eșantioane s-a făcut în anul 1982 de la cunoscutul mineralog Constantin Gruescu (1924-2020).

Florile de mină asemuite pe drept cu nestematele scoarței terestre, își au geneza  spațio-temporară în vremurile în care munții se aflau încă în formare. Bijutier primordial, natura a făurit metodic și riguros, cu geniu matematic, forme geometrice perfecte.

Mineralele sunt substanțe naturale solide, mai rar fluide (precum mercurul), fiind întrebuințate în diverse scopuri, de la podoabe și obiecte de decor până la surse de energie  și îngrășăminte sau amendamente în agricultură.

Exponatele prezentate acoperă din punct de vedere științific mai multe grupe de minerale: silicați, sulfați și sulfuri, oxizi și hidroxizi dar și carbonați și borați. Cristale (cuarțuri), mostre de granați (andraditul, melanitul) și minerale (blendă, calcit, psilomelan, galenă, goethit, calcedonia).

Foto: banatulmontan.wordpress.com

About Daniela Tudor

Check Also

ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA -06.09.2021

  ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA -06.09.2021– str. Poștei, Oltului, Uzinei (parțial)   În vederea eliminării …

Lasă un răspuns