
Mărire şi decădere în lumea iluzorie a criptomonedelor. Reşiţeanul arestat pentru o fraudă de sute de milioane de dolari şi-a recunoscut faptele
I-a păcălit pe americani printr-o schemă Ponzi cu criptomonede care a fost operaţională din 2014 până în decembrie 2019, şi care a scos din buzunarele naivilor cel puţin 722 de milioane de dolari! Alături de patru americani inventivi, reşiţeanul Silviu Cătălin Balaci a reuşit să convingă o mulţime de „investitori” să scoată sume importante din buzunar, în schimbul unei participaţii la „minele” de bitcoini. Firma sa din Reşiţa a fost chiar premiată de autorităţile locale pentru succesul afacerii. Numai că roata norocului s-a întors spre finalul anului trecut. Programatorul în vârstă de 35 de ani care locuia la Frankfurt, în Germania, a fost reţinut în decembrie 2019, împreună cu complicii săi, iar procesul s-a desfăşurat în regim de videoconferinţă. Pe 9 iulie anul acesta, el a pledat vinovat în faţa justiţiei americane la acuzaţiile de fraudă formulate de autorităţile din SUA.
Anchetatorii precizează că naivii atraşi în afacere erau recompensaţi pentru recrutarea altor investititori, ceea ce a dus la o schemă Ponzi care a fost operaţională timp de cinci ani. Balaci i-a asistat pe complicii americani să creeze şi să opereze Bitclub Network, şi a lucrat ca programator pentru schema amintită. Potrivit justice.gov — site-ul oficial al justiţiei americane —, referindu-se la victimele reţelei Bitclub, Balaci şi complicii le numeau „oi”. Ei susţineau că vor construi acest întreg model ”pe spatele idioţilor”.
Conform Departamentului de Justiție american, Balaci a pledat vinovat pentru complicitate la fraudă în domeniul comunicaţiilor electronice și vânzarea de titluri de valoare neînregistrate. Pentru aceste acuzații, el poate fi condamnat la maximum cinci ani de închisoare și la plata unei amenzi de 250.000 de dolari americani, sau la plata unei despăgubiri care să reprezinte dublul sumei câştigate ilicit de pe urma afacerii.