Prima Pagina / Featured / Riscurile din restaurante – care sunt factorii care pot declansa incendii devastatoare?
Photo by K8 on Unsplash

Riscurile din restaurante – care sunt factorii care pot declansa incendii devastatoare?

Stresul zilnic, lipsa timpului si pofta de a manca ceva bun, gatit “ca la mama acasa” ne impinge, de cele mai multe ori, sa mergem pentru a manca la restaurante sau sa comandam prin diverse aplicatii. Ca tine, sunt multe persoane care opteaza pentru aceasta alternativa rapida de a-si potoli foamea, insa ar trebui sa aflam si care sunt riscurile la care ne supunem cand optam sa mancam sau sa comandam de la restaurante.

De cele mai multe ori, Protectia Consumatorului face verificari si suntem consternati sa aflam o multime de secrete “murdare” din bucatarie: de la alimente expirate, la depozitarea lor insalubra, dar mai ales problema igienei. Si pentru ca tot vorbim de igiena, trebuie sa mentionam si un aspect legat de siguranta clientilor din restaurante – hote curatate necorespunzator, care pot provoca incendii devastatoare, cu victime.

Curatarea hotelor – de ce este un proces important?

Nu o data am vazut la TV sau am citit stiri despre restaurante care au luat foc in totalitate. Dupa stingerea incendiului, pompierii vin cu rezultatul analizei – hote si tubulaturi necuratate, pe care s-au depus grasimi, iar asta a dus la aprinderea incendiului.

Restaurantele care respecta legea si, mai presus de toate, clientii, stiu cat de important este procesul de curatare hote realizat de firme specializate, care au in vedere toti pasii si, la final de operatiune, chiar ofera un deviz de lucrari si isi asuma intreaga responsabilitate.

De altfel, atunci cand apelezi la o firma specializata de curatare hote, chiar daca este mai scump, ai siguranta ca nu se vor produce incendii cu pagube in bucataria restaurantului pe care il detii sau conduci. Iata ce pasi urmaresc firmele specializate:

In primul rand, curatarea hotelor in mod corespunzator

Altfel spus, fumul si vaporii de abur, incarcati cu grasimi, raman in spatele filtrelor, lucru care nu se vede din exterior. Odata cu trecerea timpului, vaporii condenseaza, apoi se transforma in grasimi lichide inflamabile. Iar dupa aproape 6 luni, in  grasimi solide.

De fiecare data cand se va folosi aragazul si se va porni hota, caldura va topi grasimile, care pot cadea in preparate, iar daca se folosesc diverse bauturi alcoolice pentru meniuri, exista riscul urias de aprindere a unui incendiu.

Ca sa eviti toate aceste probleme, opteaza pentru curatarea specializata. Firmele de curatare hote si tubulaturi pentru unitati HoReCa intervin pentru a curata chimic grasimile lichide, cu ajutorul detergentilor speciali, biodegradabili, agreati spre utilizare in industria alimentara.

In cazul grasimilor solide, formate in interiorul hotei, dupa 6 luni ajung sa semene cu stalagtite si stalagmite, ce pot fi curatate doar manual, cu spaclu sau mecanic cu rototubul.

Pasul 2 – curatarea tubulaturii

Si pasul de curatare tubulaturi este extrem de important. Daca nu sunt intretinute corect si curatate periodic, tubulaturile / conductele se pot transforma intr-o amenintare reala de incendiu, pentru ca pe peretii lor se depune grasimea inflamabila absorbita de hote.

 Pasul 3 – curatarea ventilatorului

Vemtilatorul este cel care face toata treaba. Iar grasimea depusa pe pale ii va ingreuna functionarea, ceea ce duce la micsorarea debitului de aer, apoi la reducerea capacitatii de degajare a fumului si a aerului viciat din bucatarie. Iar de aici pana la un incendiu de proportii nu mai este decat un pas.

 

Si cum o vorba din popor spune ca “e mai bine sa eviti decat sa te lamentezi”, nu iti ramane decat sa apelezi la serviciile firmelor specializate. In primul rand, pentru ca acestea olosesc unelte si solutii profesionale si se asigura ca intreg sistemul este curatat conform standardului NFPA – Standard-96. Apoi, pentru ca la finalul procesului iti ofera un certificat de interventie, datat cu ziua in care a fost realizat procesul si documentat cu imagini.

Photo by K8 on Unsplash

 

About cristian.frant

Lasă un răspuns