Am căutat și am citit cel mai recent Cod Deontologic al Jurnalistului elaborat de Convenția Organizațiilor de Media. Prevederile acestui Cod Deontologic au fost liber consimțite de jurnaliștii membri ai organizațiilor profesionale semnatare ale Statutului Jurnalistului adoptat de aceeași organizație. Adică cum ar veni, care e jurnalist respectă Statutul și Codul, care nu e… doar un strungar șomer care avea pe acasă un aparat foto!

Codul definește interesul public ca fiind orice chestiune care afectează viață comunității. Orice acțiune a Guvernului sau modul în care funcționează, autoritățile sau instituțiile statului sau orice altă entitate care folosește bani publici sau care afectează un interes al comunității este de interes public major. Chiar și atunci când nu există un interes public evident, dreptul la liberă exprimare nu trebuie îngrădit decât în interesul respectării unui alt drept fundamental.

Cea mai atractivă parte este cea legată de Conduită Jurnalistului. Prioritate are respectarea Drepturilor omului respectând prezumția de nevinovăție, respect față de viață privată a persoanei, interesul legitim al minorului, ne dezvăluirea identității victimelor și nediscriminarea rasială, vârstă, religie, sex sau dizabilități și mai ales să nu instige la ura și violență. Jurnalistul are 4 reguli de redactare și anume: delimitarea clară a informației de opiniile sale, verificarea informațiilor, prezentarea opiniilor tuturor părților implicate și obligația de a nu denatura mesajul persoanei citate. Este inacceptabil și nu este etică orice încălcare a Statutului sau a Codului Jurnalistului.

Am început așa deoarece în aceste zile a avut loc un eveniment important politic: înmormântarea pesedistului Ion Mocioalca și nașterea noului lider Luminița Jivan. După posibilități și cu constrângerea Codului Deontologic amintit am avut relatări, considerate de jurnalist pe alocuri patetice, futuristice sau fascinante în imediată apropiere a textului citat și am mai avut aprecieri exagerate și neverificate privind numărul protestatarilor și a activității acestora. Un lucru important și din acest motiv neconsemnat corespunzător, a fost că de această dată județul nostru a avut întâietate în fața Timișului. Pe de altă parte, am văzut ditamai frază cu epitete, adjective și peiorative încheiate cu teamă că următoarele ghilimele să se adeverească în sens pozitiv județului, adică comunității pentru care relatam.

Peste orice prezentare subiectivă, zdrobește discursul liderului PSD Liviu Dragnea. Indiferent cum am interpreta lucrurile, simpla prezentare în mod repetat a discursului este suficientă pentru a mobiliza o mare parte din cetățenii județului, coordonați de noul PSD condus de Luminița Jivan. Opoziția locală va avea o viață grea pentru că nu reușește să se ridice la acest nivel: nu are încă un discurs pe program, nu are Program, nu are lideri credibili purtători de mesaj și mai grav: nu are rezultate notabile! Istoria ne arată că investițiile și finanțele întotdeauna i-au urmărit pe cei îndrăzneți.

 

https://www.facebook.com/psdbiroupresa/videos/615368062259386/

Acest material este un articol de opinie, editorial pe care îl marcăm ca atare!

 

 

 

 

Leave a reply