50-60 de mașini echipate pentru salvare montană vor ajunge, în acest an, la serviciile Salvamont și unitățile de jandarmerie montană din 25 de județe, a anunțat, vineri, la Alba Iulia, şeful DSU, Raed Arafat. Totodată, licitația pentru cele 4 elicoptere de salvare montană este în fază de evaluare.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat, vineri, la Alba Iulia, că instituția se va implica în dotarea structurilor Salvamont și de Jandarmerie montană cu tehnică performantă de intervenție și salvare, cu ajutorul fondurilor europene.

Aproximativ 50-60 de mașini echipate pentru salvare montană vor ajunge, în acest an, la serviciile Salvamont și unitățile de jandarmerie montană din 25 de județe, urmând ca în cel mult 2 ani acestea să fie deservite și de 4 elicoptere.

”În acest an vor ajunge, iar pentru iarna viitoare vor fi gata livrate mașini specializate de intervenție în zonele montane cu acces mai greu, structurilor Salvamont și structurilor de Jandarmerie. Sunt 25 de județe pe listă pentru această dotare și vorbim despre 50-60 de mașini dotate cu echipamente specifice de salvare montană pentru o echipă de 3-4 persoane, care intervine, dar au și capacitatea și posibilitatea să transporte un rănit, de la o zonă greu accesibilă, până la un punct în care rănitul poate să fie predat unei ambulanțe”, a explicat șeful DSU.

El a adăugat că, în acest moment, există o licitație în fază de evaluare pentru 4 elicoptere de salvare montană, iar în viitor vor fi achiziționate și alte aparate de zbor, echipate pentru căutare-salvare.

FOTO: Agerpres

Leave a reply