Home / Banat / Avertizare MAE: Coduri roșu și portocaliu de ninsoare în Serbia în perioada 24-25 ianuarie

Avertizare MAE: Coduri roșu și portocaliu de ninsoare în Serbia în perioada 24-25 ianuarie

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Serbia că autoritățile locale au emis coduri roșu și portocaliu de nincoare în perioada 24-25 ianuarie.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, au fost emise coduri portocaliu și roșu pentru condiții meteorologice severe în intervalul 24-25 ianuarie 2019. Astfel, pentru ziua de 24 ianuarie 2019 a fost emis un cod portocaliu pentru regiunile Belgrad, Srem, Sumadija, Pomoravlje, Serbia de Vest, de Est și de Sud-Est, fiind prognozate ninsori care să ducă la depunerea unui strat de zăpadă mai mare de 10 cm, într-un inteval scurt de timp. Pentru celelalte regiuni a fost emis cod galben”, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

MAE mai precizează că pentru ziua de 25 ianuarie 2019 a fost emis cod roșu pentru regiunile Sumadija, Pomoravlje, Serbia de Sud-Vest și de Sud-Est, fiind prognozate ninsori cu depunere a unui strat de zăpadă mai mare de 15 cm, într-un interval scurt de timp. Pentru celelalte regiuni a fost emis cod portocaliu.

„Populația este avertizată cu privire la disfuncțiile din infrastructura de circulație, precum și la riscurile de rupere a copacilor pe căile rutiere și feroviare. Este posibil ca unele drumuri principale să fie închise temporar, ca urmare a vântului și ninsorilor, mai ales pentru autoturismele de mare tonaj, inclusiv pe drumurile secundare”, transmite ministerul.

Persoanele interesate de informații despre starea drumurilor pot accesa harta interactivă a administrației locale a drumurilor: http://www.putevi-srbije.rs/index.php/mapa-puteva-u-zimskom-periodu.

De asemenea, MAE recomandă consultarea paginilor web de pecialitate pentru actualizarea infromațiilor:www.meteoalarm.rs<http://www.meteoalarm.rs> şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/RS-Serbia.html, precum și cele ale Automobil Clubului Sârb www.amss.org.rs<http://www.amss.org.rs> șiwww.autozona.rs<http://www.autozona.rs> și al administrației drumurilor http://www.putevi-srbije.rs.

Cetățenii adflați în situații de urgență pe teritoriul Serbiei pot apela la numerele de urgență locale +38111192 (poliția), +38111193 (pompierii) și +38111194 (ambulanța), precum şi +381111987 pentru asistență auto.

Cetățenii români pot solicita de asemenea asistență consulară la Ambasada României în Serbia sau la Consulatul General al României la Vârșeț.

„Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: +381113670361, +381113670798 şi ale Consulatului General al României la Vârşeţ: +381013831099: +381013831199; +381013831299, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425 şi telefonul de urgență al Consulatului General al României la Vârșet: +381644584833, respectiv al Consulatului General al României la Zaječar: +381 692 799 651”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, „Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://belgrad.mae.ro), www.meteoalarm.eu<http://www.meteoalarm.eu>, www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația -Călătorește în siguranță”- (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare -Un SMS îți poate salva viața!-”.

De asemenea, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că prognozele meteorologice pentru nordul Croației indică o înrăutățire a condițiilor atmosferice, însoțită de ninsori și vănt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim. Pentru data de 24 ianuarie 2019, regiunea orașului Rijeka, precum și golfurile Kvarner și Kvarnerić, se află sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt.

About Mediafax

Check Also

În actuala criză a preţurilor, românii se vor îndrepta spre shopping online

Românii au descoperit beneficiile comerţului electronic, oferta de produse a devenit din ce în ce …

Lasă un răspuns