Meteorologii anunță risc mare de avalanşe în majoritatea masivelor montane, tempreraturi minime de – 23 de grade la munte, ninsori și vânt. Stratul de zăpadă a depășit la Bâlea-Lac 170 de centimetri. Salvamontiștii au efective sporite pe munte până la finalul vacanței școlare.

Potrivit meteorologilor, miercuri la prânz cel mai gros strat de zăpada era la Bâlea-Lac, de 171 de centimetri, și la Vârful Omu, de 112 centimetri.

Vremea se răcește joi, va ninge, iar vântul va sufla cu intensificări locale ce vor depăși la rafală 50-60 kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada. Meteorologii anunță vizibilitate redusă din cauza ceții și depuneri de chiciură, dar și temperaturi minime cuprinse între -18 la -12 grade, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Începând de joi seara, la munte va fi ger, cu temperaturi minime cuprinse între – 23 și – 17 grade, va ninge slab, va sufla vântul, iar local se va semnala ceață cu depuneri de chiciură.

În condițiile în care stratul de zăpadă proaspătă s-a depus peste o crustă subțire de gheață, riscul de avalanşe în majoritatea masivelor montane este mare sau însemnat, respectiv gradele 4 și 3 pe o scară de la 1 la 5.

La rândul lor, salvamontiștii anunță că și ultima zi a minivacanței a fost caracterizată printr-un număr îngrijorător de mare de accidente și intervenții, la care au fost solicitați să intervină cei peste 300 de salvamontiști prezenți pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, în zonele cu afluență turistică mare.Cele mai multe apeluri au fost primite de Salvamont Brașov și Sinaia.

”Până la finalul vacanței școlare salvamontiștii vor rămâne, cu efective sporite, zilnic, de serviciu pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și în cabinetele medicale ale bazelor și posturilor Salvamont”, arată salvamontiștii.

Leave a reply