Știai că mașina ta poate apela automat numărul unic de urgență 112 în cazul unui accident rutier grav? Începând cu 31 martie 2018, toate autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi din UE trebuie să fie echipate cu sistemul de urgență eCall.

Toate autoturismele și vehiculele de transport ușoare noi, omologate după data de 31 martie 2018, trebuie să aibă instalat sistemul „eCall”, care va iniția automat apeluri de urgență în caz de accident rutier grav. Se estimează că acest sistem va reduce timpul de reacție al serviciilor de intervenție cu 50% în afara localităților și cu până la 60% în zonele urbane, astfel că vor fi salvate sute de vieți în fiecare an.

„eCall” contactează automat numărul unic de urgență 112 și comunică locul unde se află autovehiculul către serviciile de intervenție, prin intermediul sistemului european de navigare prin satelit Galileo. Serviciul – care poate fi acționat și manual, din mașină – transmite doar informații esențiale și nu stochează sau înregistrează date.

Comisia Europeană a testat deja soluțiile eCall oferite de producătorii auto în cadrul Centrului Comun de Cercetare (JRC) și a publicat, la începutul acestui an, orientări pentru centrele de omologare.

Context

Sistemul eCall reprezintă concretizarea legislației adoptate de UE în 2015, în urma unei inițiative a Comisiei Europene.

În 2016, 25.500 de persoane și-au pierdut viațaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent pe șoselele UE, în timp ce alte 135.000 au suferit răni grave. Pentru a salva în continuare vieți și pentru a continua evoluția către o Europă care oferă protecție, Comisia lucrează la o serie de noi inițiative privind siguranța rutieră, care vor fi prezentate pe parcursul anului 2018.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20180328_sistem_apel_urgenta_ecall_instalat_pe_masini_noi_ro

Leave a reply