Tratamentele endodontice se numără printre cele mai frecvente tipuri de tratamente efectuate de medicii dentiști, astfel că aproape oricine obișnuiește să meargă regulat la stomatolog a trecut cel puțin o dată prin acea procedură cunoscută sub denumirea de „obturație de canal”. Acest tip de tratament este necesar atunci când, din diferite motive, pulpa dentară se inflamează sau se infectează.
Ce este endodonția?
Termenul „endodonție” provine din limba greacă, mai precis de la „endo” – care înseamnă înăuntru, și de la „dontia” – care înseamnă dinte. Astfel, endodonția se ocupă cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui. În termeni de specialitate, această ramură a stomatologiei este descrisă ca specialitate a medicinii dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare.
Cauzele care pot conduce la inflamația sau infecția pulpei dentare (altfel spus, a nervului):
- carii profunde;
- traumatisme dentare;
- plombe necorespunzătoare.
Acestea sunt cele mai frecvente probleme care pot conduce la inflamația nervului și la formarea unor bacterii ce pot ajunge în spațiul periapical (adică la vârful rădăcinii), provocând infecții și chiar formarea unor abcese.
Chiar dacă este vorba despre probleme dentare atât de des întâlnite, o astfel de infecție nu este chiar minoră, ba dimpotrivă – aceasta reprezintă, de fapt, principala cauză a pierderii dinților, așadar este foarte important ca tratarea ei să fie făcută la timp.
În ce constă tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic constă în înlăturarea în întregime a nervului și dezinfectarea spațiului endodontic – adică a canalului radicular – astfel încât durerile cauzate de afecțiunea pulpară să dispară complet.
Ulterior, canalul va fi închis prin folosirea unor materiale speciale, astfel încât dezvoltarea unor noi bacterii să fie împiedicată.
Pentru efectuarea acestor proceduri, medicul stomatolog se folosește de diferite aparate și instrumente speciale, care, datorită evoluției tehnologiei, asigură o rată mare de succes a acestui tip de tratament.
Determinarea lungimii canalelor radiculare în tratamentele endodotice
Spre exemplu, una dintre cele mai importante etape ale unui tratament endodontic reușit constă în determinarea, cu cât mai multă precizie, a lungimii canalului radicular.
Acest pas este esențial deoarece dezinfectarea și închiderea canalului trebuie făcute pe absolut toată lungimea sa pentru a nu apărea, ulterior, alte inflamații și probleme care pot conduce la pierderea dintelui.
Iar cea mai bună soluție pentru a măsura această lungime constă în folosirea unui aparat electronic denumit „foramen locator” sau „apex locator”.
Ce este apex locatorul?
Apex locatorul este un aparat digital care indică vârful rădăcinii cu o precizie foarte mare, ajutând medicul dentist să știe cu exactitate până unde trebuie să efectueze obturația de canal.
Astfel, apex locatorul elimină aproximativ orice risc privind realizarea unui tratament incomplet (adică prea scurt pe canal) sau care să depășească canalul și să atingă vârful rădăcinii.
Apex locatorul – cel mai eficient ajutor al medicilor endodonți
Așadar, acest aparat este cea mai sigură soluție pentru realizarea unei obturații de canal reușite, ceea ce îi va asigura dintelui rezistența necesară pentru o perioadă bună de timp.
Și pentru că suntem în era internetului, apex locatorul face parte din rândul produselor stomatologice care pot fi comandate inclusiv online de la distribuitorii de aparatură medicală dedicată cabinetelor medicilor dentiști, iar ofertele sunt destul de variate.
Spre exemplu, un preț competitiv pentru un apex locator de calitate poate fi găsit la Dentex – unul dintre pricipalii furnizori de produse stomatologice din România.