Un ONG a trimis o sesizare catre Garda Forestiera Timisoara referitoare la intentia de exploatare a unor posibile paduri virgine si cvasivirgine langa rezervatia Izvoarele Nerei, Ocolul Silvic Mehadia.
Conform reprezentnaților ONG-ului, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva doreste si anul acesta exploatarea padurilor seculare de fag de la est de rezervatia UNESCO Izvoarele Nerei, chiar pana la conturul rezervatiei.
”Acestea sunt inca paduri intacte cu varsta de 180 de ani, dupa cum reiese chiar din amenajamentul silvic. Numeroase parcele de padure au fost deja exploatate, degradate sau pierdute in anii trecuti in urma unor taieri progresive. Ele vor fi transformate in banale paduri de productie, echiene, fara valoare deosebita din punct de vedere ecologic si al biodiversitatii. Aceste paduri sunt administrate de Ocolul Silvic Mehadia, Directia Silvica Caras-Severin”, spun ecologistii
În sesizare, asociatia Tarcu cere ajutorul celor de la Garda Forestiera pentru a conserva de urgenta padurile ramase în stare virgina/cvasivirgina si pentru a fi incluse în Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine, dar si sa evite accesarea/exploatarea lor chiar daca au fost prevazute exploatari conform amenajamentelor în derulare.
”Speram ca in urma sesizarii trimise, Garda Forestiera Timisoara va bloca exploatarile din UA 129, 130 si 159A din UP3 si Garda Forestiera în silvicultura impreuna cu Ministerul Apelor și Padurilor – Romania vor pune sub protectie si restul parcelelor sesizate”, mai spun cei care lupta pentru protejarea acestor paduri.

Leave a reply