Multi elevi din Romania trebuie sa suporte zi de zi o problema din ce in ce mai grava. Ghiozdanele elevilor nostri sunt mult mai grele decat limita pe care ar trebui sa o respecte fiecare elev in ceea ce priveste greutatea pe care o ridica. Aceasta problema este intalnita mai ales in randul elevilor din scoala primara.

 

Conform specialistilor, greutatea unui ghiozdan nu ar trebui sa depaseasca 10% din greutatea corporala a unui adolescent, iar in randul copiilor aceasta greutate ar trebui sa fie mai mica.

 

Mai mult decat atat, studiile arata ca in 65% dintre situatii aceasta regula nu este respectata. Ba chiar ghiozdanele ajung sa cantareasca dublu, astfel determinand dureri de spate elevilor si chiar probleme mai grave.

 

Intre 1.5% si 3% din copii au scolioza din cauza ghiozdanului!
Aceste cifre sunt cu adevarat ingrijoratoare, iar mai ingrijorator este ca in 65% din cazui acest tip de boala se declanseaza la copii fix din cauza ghiozdanelor pe care acestia sunt obligati sa le poarte zilnic catre scoala, uneori pentru distante uriase sau pentru un timp indelungat.

 

„Cazurile ușoare de scolioză sunt destul de frecvente, dar cazurile grave, care necesită tratament chirurgical, sunt rare. Sunt foarte mulți copii cu deformări minore ale coloanei, dar foarte puțini dintre aceștia vor dezvolta scolioză progresivă. Statisticile spun că între 1,5 și 3% din copii au scolioze de 10-20 de grade, dar scolioze de peste 30 de grade, cu risc de progresie, au numai 0,2-0,3%. Cea mai frecventă scolioză este cea idiopatică (65%), ce apare în special la fete, în perioada preadolescenței, și se asociază cu puseul prepubertar de creștere“, explică medicul.

 

Parintii revoltati pentru aceasta problema

Parintii sunt cu adevarat ingrijorati din aceasta cauza, iar reprezentantii acestora se intalnesc regulat pentru a gasi solutii, adresandu-se sau chiar protestand in fata profesorilor si reprezentantilor educatiei.

 

Specialistii considera ca micutii trebuie instruiti inca de acasa sa stea cu spatele drept, dar acest lucru, sustin parintii, este imposibil, in conditiile in care copiii au de carat ghiozdane extrem de grele pana la scoala.

 

In momentul in care acestia ajung la scoala acuza deja dureri de spate. De cele mai multe ori, pentru un copil mic, aceste dureri pot fi insuportabile, iar pe termen lung acestea pot declansa probleme extrem de grave. Daca un copil se obisnuieste cu postura determinata de ghiozdan, in scurt timp, scolioza se poate agrava si poate degenera in hernii de disc sau alte boli mai grave.

 

Dumneavoastra ce credeti? Care este solutia la aceasta problema din ce in ce mai vizibila si mai discutata in mediul public?

Leave a reply