Comisia Europeană a publicat joi, 25 ianuarie, o serie de instrumente destinate autorităților naționale și regionale, care să le ajute în elaborarea unor strategii și proiecte de integrare a migranților și să identifice resursele UE disponibile.

Prin aceste instrumente se pot defini strategii locale de integrare, sprijinite prin resurse ale UE utilizate concertat și încadrate în actuala perioadă bugetară 2014-2020.

„Uniunea Europeană are ambiția de a transforma provocarea reprezentată de migrație într-o oportunitate pentru societățile și economiile noastre. Acest set de instrumente aduce un mic aport la concretizarea acestei ambiții; el va contribui la integrarea cu succes a migranților la nivel local, sprijinită de UE și de resursele sale”, a precizat comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.

Pentru elaborarea unor strategii de integrare pe termen lung există cinci priorități identificate de Comisia Europeană: primirea; educația; găsirea unui loc de muncă; găsirea unei locuințe și accesul la serviciile publice.

Statele membre și regiunile din UE au  la dispoziție o gamă largă de instrumente de finanțare din partea Uniunii Europene pe care le pot folosi pentru a sprijini diferite tipuri de proiecte în domeniul integrării. Acestea includ fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI), FAMI sau FEAD.

Deși responsabilitatea pentru integrare o au în primul rând statelor membre, Uniunea Europeană vine în sprijinul lor și a stabilit încă din 2016 măsuri pentru încurajarea și sprijinirea statelor membre în eforturile lor de a promova integrarea resortisanților țărilor terțe. Aceste măsuri includ și instrumente de finanțare specifice care abordează coeziunea economică și socială între statele membre, precizează Reprezentanța în România a Comisiei Europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply