Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că respectarea schemelor naționale de vaccinare previne apariția epidemiilor, reprezentând o formă de protecție și pentru copiii care au sub un an și care încă nu pot fi imunizați.

„Importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire și pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinați, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit. (…) Datele de la CNSCBT arată că 17 decese au fost înregistrate la copii cu vârsta mai mică de un an, ceea ce înseamnă că nu puteau fi vaccinați, pentru că vaccinul antirujeolic se face la vârsta de un an”, transmite Organizația Mondială a Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Specialiștii precizează că vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi vaccinați este foarte importantă pentru protejarea acestora, fiind prevenită apariția epidemiilor. Cei vaccinați nu se protejează numai pe ei de eventualele boli, ci și pe cei din jur care din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate nu pot fi imunizați.

OMS încurajează recuperarea vaccinurilor pentru cei care, din diferite motive, nu au reușit să se imunizeze.

„Vaccinarea este singura metodă de combatere și eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicații serioase și chiar să moară. Este important să respectăm schemele naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedită pentru controlul și eliminarea bolilor infecțioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 și 3 milioane de decese la nivel mondial”, a declarat dr. Miljana Grbic, șef al Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

Până în 2030, Organizația Mondială a Sănătății își propune să ajute toate țările în asigurarea serviciilor de calitate pentru imunizare. Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul și poliomielita.

Potrivit Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în România, schema obligatorie de vaccinare începe din primele ore de viață până la vârsta de 14 ani.

• primele 24 ore – Vaccin hepatitic B (Hep B)
• 2 – 7 zile – Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
• 2 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
• 4 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
• 11 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
• 12 luni – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
• 5 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
• 6 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)
• 14 ani – Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/vaccin diftero-tetano-pertussis acellular

De la izbucnirea epidemiei de rujeolă, până în prezent, au fost confirmate peste 10.500 de cazuri, dintre care 38 de decese.

Leave a reply