Organizația Uniunea pentru Dezvoltarea Reșiței a făcut publice câteva date preluate de la INS prin care se evidențiază situația economică și demografică nu prea strălucită a județului, în anul 2017.

Conform statisticii, volumul producției industriale a judetului Caraș-Severin în anul 2017 a scăzut cu aproximativ 2% față de 2016, ca cifră de afaceri crescând cam cu 1%.

Totodată, o analiză a balanței import/export în județ arată că exportul depășește importul cu peste 9.700 mii euro.

”Ne-ar plăcea să credem că avem produse autohtone alternative stimulate prin politica de creștere a venitului deci a consumului. Avem valută dar ce facem cu ea și mai ales pentru cine?”, scrie Uniunea pentru Dezvoltarea Reșiței.

Legat de statistica despre sporul demografic, în județ sunt cu 1705 persoane mai puține față de începutul anului 2017. Numărul total de salariați ai județului sunt în jur de 57 mii de persoane, cei mai mulți și cei mai prost plătiți fiind cei din sectorul servicii. Cea mai mare creștere la venituri o înregistrează cei din sectorul agricol. În privința veniturilor, salariații au câștigat în medie net în jur de 1.950 lei.

”La pensionari stăm mult, mult mai bine, avem în jur de 73 mii de persoane dar care au o pensie lunară medie netă de doar 1.050 lei! Șomeri avem un pic peste media națională, în număr net de 3.134 persoane, în creștere. Aceste date demografice învelite în nivelul posibilităților dat de veniturile individuale le simțim cel mai bine în numărul de locuințe terminate în anul 2017. S-au finalizat doar 19 locuințe in tot județul”, concluzionează ironic Uniunea pentru Dezvoltarea Reșiței.

 

Leave a reply