Protestele organizațiilor civice neguvernamentale care au avut loc anul trecut în Timișoara s-au soldat cu dosare penale pentru postări pe Facebook.

Organizațiile civice din orașul de pe Bega au luat poziție față de acțiunile de investigare inițiate de către Poliția Județului Timiș a celor considerați instigatori la proteste în mediul virtual, apărându-și dreptul la libera exprimare pe Facebook.

”Suntem surprinși că această campanie de așa-zisă curățare a mediului virtual de posibili infractori periculoși a început prin anchetarea unor oameni care își exercită unul dintre cele mai importante drepturi constituționale, dreptul la liberă exprimare”, scrie Inițiativa Timișoara.

Totodată, organizațiile consideră că acțiunile îndreptate împotriva protestatarilor sunt acte de persecuție politică a celor care se opun regimului aflat la putere, în condițiile în care toate protestele care s-au desfășurat în Timișoara au avut avizul Municipalității și s-au derulat fără incidente.

”În contextul în care au fost date zeci de amenzi protestatarilor din toată țara, însumând mii de euro, au fost ridicați și lipsiți de libertate fără temei legal activiști civici, deschiderea unor dosare penale pentru presupuse fapte înregistrate în mediul virtual, reprezintă punctul culminant al campaniei de persecuție politică a celor care se opun actualului regim politic. Orice cetățean român care îndrăznește a se exprima împotriva politicilor cleptoratice ale puterii politice actuale, riscă din acest moment să fie hărțuit, încarcerat sau chiar condamnat după modelul instituit în Rusia sau Turcia”, mai scrie Inițiativa Timișoara.

Organizațiile civice timișorene nu se lasă însă intimidate și atenționează cetățenii că toate aceste acțiuni evidențiază instalarea treptată  în România a autoritarismului și dictaturii și fiecare cetățean, cu excepția beneficiarilor corupției, riscă să suporte la un moment dat rigorile unui stat nedemocratic și abuziv.

De aceea, mai scrie Inițiativa Timișoara pe pagina de Facebook, democrația trebuie apărată prin toate mijloacele, atât virtual, cât și în stradă, chemând astfel timișorenii la un miting anti-corupție în Piața Operei, în 20 ianuarie, orele 18.

 

 

 

 

 

Leave a reply