Arhivă

Sârbii, ucrainenii și bulgarii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi – foto

Zeci de sârbi din Timișoara sau participat, sâmbătă seara, în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii, la ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar, tradiție numită „Badnjak”, care are loc în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de către aproximativ 4.000 de sârbi care locuiesc în Timișoara, iar sâmbătă seara, în Ajunul Crăciunului, zeci de oameni s-au adunat în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii pentru a participa la primul dintre obiceiurile de sărbători, respectiv ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar, simbol al unui început de an cu noroc și sănătate.

“Badnjak-ul este o particularitate a ortodoxiei sârbe și reprezintă focul la care s-au adunat păstorii în noaptea sfântă a nașterii Domnului, iar poporul sârb, un popor iubitor de Dumnezeu, păstrează acest obicei și în noaptea de Ajun se adună în jurul focului și cântă colinde, se roagă la Dumnezeu. Avem și o masă specifică legată de noaptea de Ajun, se mănâncă pe jos, se pregătesc preparate specifice postului, care au o însemnătate pentru bunăstare, pentru fericire, pentru sănătate”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, vicarul Episcopiei Sârbe din Timișoara, Marko Marinkov.

Marița Stancovici, o sârboaică din Timișoara, a precizat că, de Crăciunul pe rit vechi, se salută cu “Hristos se naște” și se răspunde cu “Adevărat că se naște”.

“Se mai păstrează tradițiile de Crăciunul sârbesc. Noi sărbătorim și Crăciunul românesc și pe cel sârbesc. Stejarul se arde pentru alungarea spiritelor rele din anul trecut. Îndemn tineretul să țină de tradiții”, a afirmat Marița Stancovici.

După “Badnjak”, credincioşii sârbi au participat la slujba de vecernie, iar la plecare au primit legături din crenguţe de stejar, care semnifică puterea cu care este întâmpinat Anul Nou, şi paie – simbol al locului în care s-a născut Iisus Hristos.

În zilele de Crăciun, mai ales sârbii care locuiesc la sate aruncă în casă cu paie, pe care le mătură după trei zile. De asemenea, în Ajun se aruncă cu nuci şi cu bomboane în cele patru colţuri ale casei, iar în prima zi de Crăciun, în cel care intră primul în casă se aruncă cu grâu şi cu bani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts