Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) a organizat în data de 20 decembrie 2017 conferința de presă ocazionată de finalizarea proiectului “Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa”.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a facilita mobilitatea transnațională, prin intermediul Cardului European pentru Dizabilitate acordat persoanelor cu dizabilități, precum și recunoașterea beneficiilor din România pentru persoanele cu dizabilități din alte țări membre UE participante la acest proiect pilot (Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda și Malta).

“Se dorește ca prin acest proiect cât mai multe persoane cu dizabilități din România să beneficieze de acces gratuit la evenimente culturale, activități recreative și sportive, atât în țara noastră, cât și în statele din Uniunea Europeană partenere în program, iar accesul să fie mult mai facil decât a fost până acum, doar prin prezentarea acestui card. În cadrul programului, 50.000 de persoane cu dizabilități din România vor beneficia de facilitățile conferite de cardul european”, a declarat președintele ANPD, Adrian Vlad Chiotan.

Fiecare din cele șapte țări care fac parte din proiect își stabilește propriul  pachet de beneficii. În România, beneficiile constau în accesul gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber. Acestea sunt prezentate pe site-ul web al proiectului http://dizab.eurocard.gov.ro, în secțiunea „Beneficii naționale” și urmează să fie actualizate periodic.

Printre rezultatele obținute în urma implementării proiectului se numără: definirea unui cadru operațional și procedural în România privind modalitatea de acordare a cardului; stabilirea unui pachet național de beneficii pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv pentru însoțitorii acestora; recunoaștere reciprocă a beneficiilor agreate cu statele membre UE participante în proiect; emiterea a 50.000 de carduri până la finalul programului, 7.000 fiind deja personalizate și distribuite, în baza cererii formulate de persoanele cu dizabilități din România; derularea de campanii de informare la nivel national, prin presa scrisă și audio-vizuală; crearea unui site al proiectului www.dizab.eurocard.gov.ro; instruirea persoanelor responsabile din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene și ale sectoarelor municipiului București.

Durata de implementare a proiectului a fost de 23 de luni (februarie 2016 – decembrie 2017).

Până în august 2020, când se va finaliza acest program, se vor emite în continuare carduri și se va diversifica pachetul național de beneficii.

Consilierul ministrului muncii și justiției sociale, Mihai Tomescu, prezent la eveniment, a declarat că acest proiect este benefic pentru persoanele cu dizabilități, întrucât simplifică modul în care acestea pot participa activ la evenimente culturale și sportive: ”Până acum, persoanele cu dizabilități trebuiau să urmeze o procedură greoaie pentru a putea lua parte la evenimente culturale, sportive. Ca să beneficieze de aceste facilități, conform Legii 448 din 2006, cu modificările și completările ulterioare, persoanele cu dizabilități trebuiau să prezinte certificatul de încadrare în grad de handicap și să convingă pe cei care se ocupau de organizarea evenimentelor că au dreptul să participe gratuit la acestea. Acum, doar prezintă acest card și pot intra la toate evenimentele organizate de partenerii programului și la toate obiectivele din pachetul de beneficii, nu doar în România, ci și în celelalte țări partenere.”

La conferința ANPD au fost prezenți și viceprimarul Capitalei, Tomnița Michaela Florescu și consilierul general al Municipiului București, Tudor-Tim Ionescu. Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat că sunt încântați să colaboreze cu Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități în ceea ce privește accesul persoanelor cu diverse deficiențe la evenimente organizate de  Primărie și la obiectivele culturale și sportive pe care le au în subordine. Tomnița Michaela Florescu, viceprimarul Capitalei, a spus că:

”Primăria Capitalei va sprijini acest proiect și va permite accesul gratuit la muzee, case memoriale, centre de agrement, culturale și de sport. Atât eu, cât și colegii mei, consilieri generali ai Municipiului București, vom fi deschiși întotdeauna la propunerile cu care va veni ANPD pentru ca persoanele cu dizabilități din București să se poată implica deplin în societate, să aibă o viață demnă și independentă. Din păcate, chiar și în prezent, persoanele cu dizabilități luptă cu mentalități învechite, cu abuzuri, discriminare și nepăsarea celor din jur, așa încât, consider că societatea românească trebuie educată cu privire la dizabilitate și la modul în care trebuie să relaționeze cu o persoană cu dizabilități.”

Consilierul general al Municipiului București, Tudor – Tim Ionescu, a spus că este important ca persoanele cu dizabilităţi să fie sprijinite de autorități ca să trăiască independent, să aibă o viață de calitate și să fie parte a comunității. ”Autoritățile centrale și locale trebuie să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât, nicio persoană cu dizabilități să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile și aspirațiile pe care aceasta le are să fie respectate și sprijinite. Așa cum a spus și doamna viceprimar, vom sprijini demersurile care duc la îmbunătățirea vieții persoanelor cu diverse dizabilități și vom susține proiectele care se referă la incluziunea socială, la accesibilizarea mediului înconjurător și la accesul la educație pentru persoanele cu dizabilități. Luna aceasta am demarat un proiect, împreună cu Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, în cadrul căruia, împreună cu câțiva căței din adăposturile publice, am vizitat centre sociale, creșe, grădinițe, dar și școli speciale, unde am făcut activități asistate de animale. Feedback-ul a fost pozitiv, toți cei pe care i-am vizitat s-au bucurat foarte mult de drăgălățenia cățelușilor și ne-au rugat să revenim. Mă gândesc să facem astfel de activități asistate de animale și la centrele unde sunt persoane cu dizabilități și voi discuta cu conducerea ANPD un protocol în acest sens”, a declarat consilierul general al Municipiului București, Tudor – Tim Ionescu.

La conferința de presă organizată de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități au mai participat reprezentați ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale, reprezentanți ai direcțiilor generale și județene de asistență socială și protecția copilului, asociații neguvernamentale din domeniul dizabilității, precum și experți în programe europene din cadrul ANPD.

Leave a reply