În anul 2017, ultima dată în 12.11.2017,  Grupul Ecologic de Colaborare Nera (detalii pe www.gecnera.ro), a trimis Ministerului Mediului, structurilor din subordine şi Guvernului României notificări privind elementele de ilegalitate ale contractului de administrare al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului în sensul că deşi contractul de administrare prevede în mod expres la art.4.1.n şi art.4.1.o că Planul de Management al Parcului trebuia elaborat şi finalizat în termen de 2 ani de la semnarea contractului de administrare între RNP Romislva şi Ministerul Mediului, adică până la sfârşitul anului 2016, parcul nu are nici în prezent un plan de management aprobat de ministerul mediului.

Planul de management al unui parc naţional sau natural este documentul strategic pentru aplicarea la nivelul anului 2017 a Legii Ariilor Naturale Protejate. În absenţa acestui document, principalul administrator al terenurilor din parc, respectiv RNP Romsilva, aplică o legislaţie anacronică de pe vremea când România nu era ţară membră a Uniunii Europene.

La o astfel de legislaţie fac referire şi numeroasele avize date în 2017 de RNP Romsilva prin intermediul Administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului pentru  tăieri de arbori în interiorul parcului, avize pe care GEC Nera continuă să le considere ilegale odată ce nu există un plan de management al parcului prevăzut de contractul de administrare la art.4.1.n şi art.4.1, care ar trebui să precizeze cum şi unde se poate tăia în parc.

La notificările trimise de GEC Nera privind acest subiect au răspuns doar structurile Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), adică cele care privesc RNP Romsilva ca parte a contractului de administrare a Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Aceste răspunsuri apără în totalitate interesele RNP Romsilva, adică acelea de a se exploata cât mai multă pădure în parc. Ultimul răspuns venit de la MAP precizează că „In cadrul unei întalniri ce a avut loc în data de 21 noiembrie a.c. organizată de catre Agentia Natională pentru Arii Naturate Protejate, reprezentanţii A.N.A.N.P., cei ai Regiei Naţionale a Padurilor – Romsilva şi ai Administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului au decis ca pană la 31 ianuarie 2018 sa fie finalizat şi înaintat spre aprobare Planul de Management al Parcului National Semenic – Cheile Carasului”. Menţionăm că ANANP este structura Ministerului Mediului prin care ministerul derulează contractul de administrare a PN Semenic – Cheile Caraşului pe care l-a încheiat cu RNP Romsilva.

Din păcate cealaltă parte a contractului de administrare a parcului, adică Ministerul Mediului (MM) care este şi autoritatea supremă pentru protecţia mediului în România, nu a răspuns în termen legal notificărilor adresate de către GEC Nera. De menţionat este faptul că, în conformitate cu Tratatul de Aderare la UE,  MM avea obligaţia să monitorizeze situaţia şi să impună un un plan de management în cazul PN Semenic – Cheile Caraşului la un termen care a expirat deja de cca 4 ani.

Faptul că încă o lună şi jumătate PN Semenic Cheile – Caraşului nu va avea plan de management, aşa cum afirmă Ministerul Apelor şi Pădurilor, devine o banalitate după ce timp de 13 ani administrarea acestui parc a funcţiunat fără a avea un asemenea document strategic.

Mai există speranţa că în timpul participării delegaţiei României la recenta reuniunea a Programului ONU pentru Mediu de la Nairobi – Kenya, conducătorul delegaţiei – doamna ministru Graţiela Gavrilescu a avut ocazia să vadă exemple de administrare la nivel mondial a ariilor naturale protejate precum Parcul National Nairobi sau rezervatiile naturale Naivasha şi Mombasa,  astfel ca la întoarcerea în România situaţii de administrare a ariilor naturale protejate în România cum este cea de PN Semenic Cheile – Caraşului să fie urgent stopate.

Altfel, din punctul de vedere al gestionării unor asemenea situaţii, participarea  la Nairobi ar putea rămâne turism de reprezentare pe bani publici.

Leave a reply