Home / Banat / Mamografia, testul rapid și salvator

Mamografia, testul rapid și salvator

Din păcate, știința încă nu ne poate da un răspuns cu privire la cauza exactă a cancerului mamar, dar se pare că hormonii feminini și vârsta înaintată ar juca un rol decisiv în declașarea bolii. Mamografia este cea mai bună metodă radiologică disponibilă, astăzi, ce poate detecta precoce cancerul de sân.

 

 

Riscul de cancer mamar la femeile cu vârste cuprins între 30 și 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, în timp ce pentru femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani este de 1 la 70. Mai mult, cancerul mamar reprezintă principala cauză de deces la femeile peste 40 de ani, de aceea, de la această vârstă, se recomandă un control anual sau maximum la doi ani. „Mamografia este o procedură de screening valoroasă, ce poate  detecta cancerul de sân într-un stadiu incipient, chiar cu doi ani înainte ca un nodul să fie sesizabil la palpare. Acest lucru reduce mult mortalitatea și permite, prin mijloace terapeutice optime, vindecarea bolii. Tocmai pentru că realizăm importanța acestui screening, noi, în cadrul Clinicii Puls, din str. Erou Ion Călin, avem o ofertă în care poți beneficia de o mamografie, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, aflat sub contract cu CASM, iar ecografia mamară are reducere 20%”, explică dr. Laurențiu Luca, directorul Clinicii Puls.

 

30 de minute pentru sănătatea ta

Mamografia este un test rapid și, în general, nedureros, ce dureaza  maximum  30 de minute. În urma unei astfel de investigații  sepoate depista ceva neobișnuit, care să necesite teste suplimentare, în general o ecografie, pentru o evaluare diferită a zonei ce a ridicat suspiciuni. Din fericire, majoritatea anomaliilor depistate în timpul mamografiilor nu inseamnă cancer.  Orice nodul, chiar dacă mamografia nu incidă cancer,  trebuie ținut sub control și verificat periodic.

 

Uită de cosmetice cu o zi înainte

Ideal este ca în ziua în care aveți programată investigația să nu folosiți produse cosmetice, de genul creme, loțiuni, parfum sau deodorant pentru că substanțele conținute de acestea pot genera imagini anormale pe mamografie. De asemenea, dacă  ai sâni sensibili, cel mai bine este să faci mamografia la câteva zile după menstruație.  Dacă te temi de iradiere, trebuie să știi că mampgrafia  iradiază în doze mici, nepericuloase, echivalente cu o radiografie dentară.

 

 

Semnale de alarmă

  • Ai descoperit o umflătură când ți-ai autoexaminat sânii
  • Ai o scurgere mamelonară
  • Ai mamelonul retractat
  • Ai o zonă în care pielea are aspect de coajă de portocală
  • Ai antecedente familiale de cancer de sân sau ovare
  • Ai un nodul deja diagnosticat ce ridică suspiciuni

 

Ecografia poate fi făcută oricui

Metodă imagistică cu ultrasunete, ecografia mamară poate fi efectuată la orice vârstă, este neinvazivă, nu iradiază și este nedureroasă.Inclusiv gravidele sau femeile care alăptează pot beneficia de ecografie mamară. Mai mult, ca metodă imagistică, ecografia este preferată, în cazul mastitelor, abceselor mamare și a traumastimelor. În cazul sânului cu structură foartedensă, ecografia mamară constituie o metodă complementară mamografiei.

About editor editor

Check Also

S-a semnat contractul “Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, a rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare din Reșița”

Contractul CS-CL-06 “Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare …

Lasă un răspuns