Home / Banat / Viitorul finanțelor europene: reuniunea de final a Grupului la nivel înalt pentru simplificarea fondurilor UE

Viitorul finanțelor europene: reuniunea de final a Grupului la nivel înalt pentru simplificarea fondurilor UE

În data de 30 noiembrie, Grupul la nivel înalt format din experți independenți va avea o ultimă discuție pe tema simplificării accesului la fondurile europene și a reducerii birocrației în gestionarea programelor de finanțare din politica de coeziune în perioada post-2020. În decursul zilei, grupul va avea schimburi de opinii cu comisarul european pentru politică regională Corina Crețu și cu experți ai Comisiei Europene asupra modalităților practice de implementare a principalelor propuneri din raportul lor final, prezentat în luna iulie 2017.

Grupul la nivel înalt a dezbătut teme dificile, cum ar fi procesele de audit și control, și a făcut acest lucru cu curaj și fără să evite anumite subiecte. Experții au elaborat un set bogat de propuneri clare și detaliate pentru simplificarea în viitor a accesului la fondurile UE „, a declarat comisarul Corina Crețu.

Fondurile politicii de coeziune sunt cele mai vizibile elemente pozitive ale Uniunii Europene, însă mult prea multe reguli li s-au adăugat de-a lungul anilor. Recomandările noastre arată că simplificarea lor semnificativă este nu doar de dorit, ci și fezabilă„, a adăugat președintele Grupului Siim Kallas.

Discuțiile se vor concentra, în special, pe următoarele subiecte:

  1. pregătirea viitoarelor programe și evitarea întârzierilor;
  2. metode online și indicatori comuni pentru a face raportarea mai simplă pentru statele membre și beneficiari;
  3. soluții simple și gata de utilizat pentru rambursarea costurilor și limitarea birocrației;
  4. criterii mai bine armonizate de evaluare a performanței investițiilor din politica de coeziune și controale mai puține și proporționale.

Creat în 2015 la inițiativa comisarului european Corina Crețu, Grupul la nivel înalt și-a început activitatea prin formularea unei serii de propuneri, din care o parte au fost luate în considerare la evaluarea intermediară  a bugetului actual. Ulterior, Grupul și-a concentrat eforturile pe perioada post-2020. O propunere privind viitoarea politică de coeziune este așteptată din partea Comisiei Europene în vara anului 2018.

 

About editor editor

Check Also

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul Caraș-Severin activează îndomeniul serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul …

Lasă un răspuns