Deoarece dorim să fim transparenți în tot acest proiect pentru care ne dedicăm tot timpul și resursele de care dispunem, am hotărât ca la sfârșitul fiecărei săptămâni să vă informăm cu privire la stadiul în care ne aflăm.

După cum bine știți, momentan lucrăm la proiectul tehnic de punere în siguranță a clădirii Băilor Neptun, iar acest PT presupune maparea tuturor degradărilor interioare, cât și exterioare clădirii, determinarea zonelor celor mai degradate și celor prioritare pentru intervenție, întocmirea unui plan de conservare a tuturor decorațiilor, stoparea permanentă a accesului în clădire și mulți alți pași complicați. Este un proces lung și extrem de complex, deoarece pentru a interveni corect și a salva clădirea, aceasta trebuie mai întâi înțeleasă, atât din punct de vedere al comportării materialelor în timp, cât și din punct de vedere structural.

Punerea în siguranță se va face etapizat, pe o perioadă de un an de zile, începând bineînțeles cu zonele cele mai afectate ale șarpantei, sprijinirea zonelor care stau să cadă și închiderea zonelor deschise. Această etapizare va fi în stransă legatură cu strategia macro pe care noi o dezvoltăm pentru întregul centru istoric și cu viitoare puncte de întâlnire cu comunitatea, spațiul public, dar și cu spațiul cultural.

Ce piese avem momentan? Am întocmit un RLV al clădirii și am luat fiecare încăpere la analizat. Lucrăm la secțiunile casei, care vor fi în număr de 6, unde mai trebuie să adăugăm demisolul, tot sistemul constructiv, de la fundație și până la învelitoare, am întocmit planurile, atât parter, cât și etaj, cu degradările mecanice și antropice, am început maparea degradărilor de pe fațade și învelitoare.

Pentru a clarifica tăcerea noastră în legătură cu anumite subiecte ce vizează orașul Herculane, noi lucrăm neîncetat, ne găsiți săptămânal în Herculane, și tratăm obiectivele de patrimoniu în primul rând cu profesionalismul arhitectului, cu spiritul civic al unor cetățeni cărora le pasă, și nu cu politica, al cărei loc este în altă parte. Asta nu înseamnă că nu avem opinii politice, însă alături de toți specialiștii implicați, toate asociațiile care ne susțin și toți studenții cu care colaborăm, preferăm să ne manifestăm și să ajutăm Băile Herculane folosindu-ne competența profesională.

Sperăm și ne dorim să ne mărim echipa și să continuăm să beneficiem de sprijinul vostru, al tuturor celor care ne încurajați și ne susțineți, iar dacă aveți nelămuriri, nu ezitați să ne dați un semn.

Mulțumim!

Copyrights Herculane Project, Photo Credits Oana ChirilăDaiana Maciulschi

Leave a reply