Procedură minim invazivă, specifică în chirurgia ortopedică, artroscopia ajută atât la diagnosticarea, cât şi la tratarea leziunilor articulaţiilor, tendoanelor şi  cartilajelor. Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped la Clinica Masaya, ne explică avantajele acestuit tip de intervenţie chirurgicală, comparative cu metoda clasică.

“Cu ajutorul artroscopului, medicul poate  vedea clar interiorul articulaţiei. Camera video a artroscopului redă imaginile pe un ecran, iar ortopedul vede, cu precizie. Intervenţia artroscopică este una de fineţe. Sunt şi situaţii în care artroscopia  permite doar punerea unui diagnostic précis, pentru că leziunea se poate rezolva doar prin abord chirurgical clasic. Artroscopia poate fi  utilizată pentru pacienţi de orice vârstă însă, mai ales în cazul tinerilor sau al sportivilor, este utilizată cu  succes dacă  trebuie tratate traumatisme articulare, cum ar fi rupturile de menisc sau de ligament inscucisat anterior”, explică dr. Tarek Nazer.

 

În ce situaţii se recomandă

-blocarea unei articulaţii

– edem

– dureri  persistente

– boli degenerative articulare

– fisură sau ruptură de menisc

– ruptură de ligament încrucişate

– sinovite

– corpi străini articulari

– depozite de calciu

– luxaţii cu recidivă

 

Operaţie şi recuperare rapide

“ Artroscopia în sine nu durează mult. Cu tot cu pregătirea pre operatorie durează o oră, o oră şi jumătate. Intervenţia se poate realiza cu anestezie  locală sau generală, în funcţie de particularităţile cazului. Instrumentele artroscopice, care au diametrul de câţiva milimetri, se introduc în articulaţie şi, cu ajutorul lor, ortopedul tratează/corectează leziunile. Post-operator, vindecarea este rapidă, pacientul putând pleca acasă la câteva ore după intervenţie sau, maximum, a doua zi”, spune medicul.

 

Beneficii, comparative cu procedura clasică

  • Diagnosticare precisă
  • Metodă minim invazivă
  • Spitalizare de scurtă de durată
  • Reluarea rapidă a activităţilor cotidiene
  • Riscurile, complicaţiile şi costurile sunt mai reduse

Leave a reply