Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 10.07.2017 prin Ordonanţa Prim Procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de  U. D în calitate de primar al orașului Oravița , I.L în calitate de viceprimar al orașului Oravița, W.I. contabil în cadrul Primăriei Oravița și G.C în calitate de inspector comercial transport în cadrul Primăriei oraș Oravița , pentru săvârșirea infracțiunilor de „CORUPEREA ALEGĂTORILOR ”, faptă prev. și ped. de art. 386 alin 1 din Codul penal, “FALS INTELECTUAL”, faptă prev. și ped. de art. 321 CP,   “UZ DE FALS”, faptă prev. si ped. de art. 323 CP , ”ÎNȘELĂCIUNE”, faptă prev. și ped. de art. 244 al. 1 si 2, “DELAPIDARE”, faptă prev. și ped. de art. 295 alin. 1 din CP, si  “ABUZ ÎN  SERVICIU” faptă prevăzută de art 13 ind. 2 din legea 78/2000 raportat la art 297 Cod Penal, toate cu aplicarea art. 38 din CP, constând în aceea că în calitate de funcționari ai Primăriei orașului Oravița au decontat, în mod nelegal, în perioada 2012-2016, cheltuielile unei asociații sportive de drept privat prejudiciind bugetul local al U.A.T. Oravița cu suma de  175.280 lei.

De asemenea, pentru a-și mări capitalul de imagine, la dispoziția primarului U.D., numita I.L., în calitate de viceprimar, precum și W.I., în calitate de contabil , au retras, periodic, sume de bani din contul de trezorerie al Primăriei Oravița și, ulterior, din casieria Primăriei Oravița, sume care au fost folosite pentru plata ilegală a sportivilor asociației sportive de drept privat.

Sportivilor li se plăteau începând cu anul 2012 prime pentru victorie, în cuantum de 50 lei / sportiv pentru o victorie pe teren propriu şi 100 lei/ sportiv pentru o victorie în deplasare.

În preajma alegerilor din 05-06-2016 primele au fost dublate începând cu luna aprilie 2016 plătindu-se o primă de 200 lei/ jucător pentru o victorie în deplasare şi 100 lei/ jucător pentru o victorie pe teren propriu.

In data de 01-06-2016 sportivilor le-au fost plătite sume cuprinse între 400 şi 600 lei, fapt ce a stârnit proteste din partea contracandidaţilor primarului U.D. fiind sesizate astfel organele judiciare printr-un  denunţ.

Pentru a acoperi sumele plătite cu titlu de prime către acești sportivi, funcționarii au înregistrat în contabilitatea Primăriei Oravița , operaţiunile reale care atestă cheltuirea acestor bani pentru achiziția de carburant și produse alimentare.

De asemenea, în preajma alegerilor din data de 05.06.2016 inculpații U.D. și I.L., pentru a mări capitalul de imagine al candidatului U.D., au organizat, sub pretextul zilei de 01 iunie ( Ziua Copilului), în afara oricărui cadru legal, activități de agrement cu titlu gratuit în zona Lacului Mare din loc. Oravița și în curtea Liceului Tehnologic ”Mihai Novac” din loc. Oravița, beneficiarilor menționându-li-se că activitățile sunt organizate de primarul în funcție care candida pentru un nou mandat.

Ca urmare a activităților investigative s-a stabilit că decontarea ilegală a cheltuielilor asociației sportive de drept privat s-a efectuat și anterior anului 2012, fapt pentru care, prin Ordonanța din 14.07.2017,  s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la aceste fapte, pentru a nu îngreuna activităţile de urmărire penală efectuate faţă de inculpaţi. 

În cauza disjunsă, la data de 21.09.2017 a fost dispusă de procuror prin ordonanţă continuarea urmăririi penale față de suspecții G.I. și N.E. pentru săvârșirea infracțiunilor de “FALS INTELECTUAL”, fapta prev. si ped. de art. 321 CP,   “UZ DE FALS”, fapt prev. si ped. de art. 323 CP , ”INSELACIUNE”, fapta prev. si ped. de art. 244 al. 1 si 2, “DELAPIDARE”, fapta prev. si ped. de art. 295 alin. 1 din CP, si  “ABUZ IN  SERVICIU” prevazuta de art 13 ind. 2 din legea 78/2000 raportat la art 297 Cod Penal, toate cu aplicarea art. 38 din CP.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Citește ce spune primarul actual aici

Leave a reply