Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe HYPERLINK „http://www.gecnera.ro” www.gecnera.ro ) a realizat în data de 30 octombrie a.c, în cooperare cu Liceul MATHIAS HAMMER din Anina, o monitorizare a activităţilor antropice care agresează patrimoniul Parcului Natural Porţile de Fier precum şi a stării infrastructurii de vizitare a parcului. În cadrul evenimentului au fost distribuite deasemenea publicaţii destinate informării corecte a grupurilor de vizitatori privind regulamentul parcului şi atracţiile turistice ale traseului. Activitatea s-a derulat pe un traseu cuprins între localitatea Coronini şi golful Mraconiei, cu intrare şi în rezervaţia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici de pe platoul Ciucaru Mare.
Locul de popas din vârful dealului Piatra Albă de pe DN 57 este curat şi cu recipientele de colectare a deşeurilor aproape goale. Imediat însă la intrarea în pădurea limitrofă apare imaginea dezolantă a „preţului” curăţeniei, adică o mare de ambalaje înşirate prin toată pădurea. Este posibil ca administratorul drumului şi a locului de popas, sau localnicii, să facă periodic un „cadou” administratorului de pădure şi să depoziteze aici aceste deşeuri. Nu numai ambalajele creează această imagine dezolantă. La ea contribuie şi vizitatorii care caută disperaţi o toaletă ecologică.
Obiectele din popasul situat la intrarea de pe platoul Ciucaru Mare în rezervaţia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici au fost vandalizate de „turişti” supăraţi pe armonia deplină creată aici de natură iar urmele păşunatul practicat de localnici în rezervaţie dovedesc o mentalitate asemănătoare.
În zona podului din golful Mraconia de pe DN 57, frecventată în permanenţă de un mare număr de vizitatori, situaţia este aceeaşi ca şi în pudurea de la popasul de pe Piatra Albă dar aici totul este „la vedere”. Ce contrast între simbolistica istorică a locului, marcată de statuia regelui dac Decebal, şi nepăsarea care aruncă în derizoriu această simbolistică !
GEC Nera solicită autorităţilor, în special comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu ale judeţelor Caraş – Severin şi Mehedinţi să intervină de urgenţă în aceste zone pentru ca activităţile, care în prezent agresează mediul, să intre în legalitate. Alte detalii privind monitorizarea mediului în cadrul acestui eveniment vor fi incluse într-un raport care va fi trimis autorităţilor direct responsabile.
Evenimentul din 30 septembrie a.c a este parte a proiectului „Interactiune ONG – autoritati pentru protejarea patrimoniului parcurilor naturale si nationale din sudul Banatului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation şi sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank.

Leave a reply