(MEDIAFAX) – Opt persoane au murit în urma furtunilor din vestul ţării, iar alte 137 au fost rănite, fiind afectate 212 localităţi din 15 judeţe, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Din cauza obiectelor sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 de victime, dintre care opt persoane au decedat, fiind vorba de un deces în judeţul Arad, două în Bistriţa-Năsăud şi cinci în judeţul Timiş, iar 137 de persoane au fost rănite, cele mai multe, respectiv 49, înregistrându-se tot în judeţul Timiş.

Cei mai mulţi dintre răniţi au mers singuri la spital, după ce au fost loviţi pe timpul furtunii. Totodată, 212 localități din 15 județe, respectiv Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș, au fost afectate în urma furtunilor, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori, pe carosabil, autoturisme sau imobile, fiind avariate 35 maşini.

Pompierii militari au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de vijelii. Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale, respectiv DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A și şase drumuri județene, respectiv DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708. Circulația feroviară a fost afectată pe 42 de tronsoane, pe raza regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.

Ca măsură de siguranță, cursurile au fost suspendate, luni, în 42 unităţi școlare din județele Arad, Bihor, Cluj și Timiș. 568 de localități din 13 județe nu au, la momentul transmiterii ştirii, energie electrică. „În acest moment, sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, județul Cluj, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Se acționează pentru remedierea situației cu echipaje de la Drumurile Județene, ISU Cluj, SVSU și Salvamont”, precizează IGSU, într-un comunicat de presă remis luni dimineaţă MEDIAFAX. Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul oamenilor.

Leave a reply