Home / Banat / Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat

În vederea creşterii gradului de siguranţă la frontierele Romaniei, Poliţia de Frontieră Română continuă să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor care nu respectă regimul frontierei de stat, scopul fiind creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.

Astfel, în ceea ce priveşte situaţia migraţiei ilegale la graniţele ţării, Poliția de Frontieră Română a dispus o serie măsuri pentrucreşterea capacităţii operative în zona de competenţă, astfel:

  • intensificarea supravegherii frontierei prin dispozitive eficiente care să acopere zonele de responsabilitate, în special zonele de risc identificate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră;
  • pentru întărirea dispozitivului de supraveghere al frontierei de stat sunt desfăşurate acţiuni comune cu alte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviație), în baza unui plan comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului. Acţiunile de cooperare inter-instituţională se desfăşoară în diferite zone aflate în competenţa Poliţiei de Frontieră Române situate la graniţa de sud şi sud-vest;
  • folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi/noapte şi suplimentarea mijloacelor tehnice de mobilitate și supraveghere în vederea creșterii capacității operative la frontieră – echipamente mobile de supraveghere, echipamente portabile pe principiul termoviziunii, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii şi mijloace de mobilitate terestră;
  • suplimentarea cu personal din cadrul structurilor operative centrale şi teritoriale, care să acționeze în mod progresiv în zona de frontieră.

În mod concret, efectivele Poliţiei de Fronteiră care îşi desfăşoară în mod curent activitatea în zona de frontieră sunt sprijinite de dispozitive comune, formate din poliţişti de frontieră din cadrul inspectoratelor teritoriale şi  jandarmi, care acţionează zilnic în misiuni de supraveghere a frontierei terestre la granița cu Serbia. Aceste acţiuni au ca scop asigurarea ordinii publice şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în mod special a migrației ilegale, echipajele mixte fiind dotate cu echipamente şi autospeciale cu sistem de termoviziune.

De asemenea, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Poliția de Frontieră Română, prin structurile specializate în combaterea migrației ilegale, acționează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliția Română, Jandarmeria Română), inclusiv în interiorul ţării, în vederea identificării și depistării cetățenilor străini cu ședere ilegală, precum și a persoanelor implicate în traficul de migranți.

Măsuri similare de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse şi la Marea Neagră, Poliția de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura atât patrularea și intervenția pe mare, cât și pentru a acționa eficient în cadrul acțiunilor S.A.R. (search and rescue) în cazul persoanelor aflate în pericol pe mare.

De asemenea, pentru gestionarea fenomenului s-a pus accent colaborarea cu autorităţile de frontieră din ţările vecine. Astfel, la frontiera cu Serbia, în vederea îmbunătăţirii colaborării dintre cele două state şi gestionării eficiente a fenomenului la graniţa comună, au început misiunile de patrulare în comun de către autorităţile de frontieră dintre cele două ţări.

La frontiera cu Ungaria, cooperarea transfrontalieră cu autoritățile ungare este foarte eficientă, în acest sens fiind desfășurate acțiuni comune de prevenire și combatere a migrației ilegale și permanent se desfășoară un schimb operativ de date și informații, în vederea depistării persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera.

De asemenea, la graniţa cu Bulgaria, controlul la frontiera dintre cele două ţări se realizează în comun, fapt pentru care migranţii depistaţi sunt  predați autorităților de frontieră bulgare, în baza documentelor bilaterale de colaborare, în vederea continuării cercetărilor.

Date statistice

O analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că în prezent, România, comparativ cu frontierele altor state UE, nu s-a confruntat cu un aflux masiv de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa, dar situaţia a fost şi este atent monitorizată.

Cu toate că în ultimul an s-au înregistrat mai multe cazuri de trecere ilegala a frontierei, în ansamblu, indicatorii de migrație ilegală la nivel național se înscriu pe aceeași dinamică și sunt mai mici decât cifrele înregistrate la nivel european.

În primele 7 luni ale anului 2017, în urma misiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat la nivelul întregii ţări, poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 2.800 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 1.500 pe sensul de intrare și 1.300 la ieșirea din țară.

Totodată, vă informăm că în acest an, persoanele depistate de către polițiștii de frontieră au fost organizate în 416 grupuri de migranți, în care au fost identificați 170 de facilitatori.

În toate cazurile de migrație ilegală, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar călăuzele sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

De asemenea, în cazurile persoanelor depistate în timp ce încearcă să intre ilegal în România, poliţiştii de frontieră demarează procedura de punere în aplicare a protocoalelor şi acordurilor de readmisie încheiate cu țările vecine, pentru preluarea persoanele de către autorităţilor de frontieră din acele state, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

About editor editor

Check Also

Referendumul „Fără penali”, organizat simultan cu alegerile parlamentare? Propunerea vine din partea USR

„Vechile partide trebuie să lase deoparte calculele electorale şi să demonstreze că vor să se …

Lasă un răspuns